Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bystřická kulturní památka v novém kabátě. V budově střední školy se za rok opraví nebo vymění 215 oken

Všech 215 oken bude během jednoho roku opraveno nebo případně vyměněno v objektu Vyšší odborné školy a Střední odborné školy Bystřice nad Pernštejnem. Tato budova je zapsanou kulturní památkou, proto půjde o unikátní obnovu. Kraj Vysočina se pro tento krok rozhodl proto, že se s okny obtížně manipuluje, komplikované je i větrání a vytápění.

Generální oprava a výměna oken bude trvat zhruba rok. „Objekt postavený v letech 1959–1961 dle návrhu architekta Vladimíra Beneše je zatím dobově nejmladší stavbou prohlášenou v Kraji Vysočina za kulturní památku," uvedl hejtman Vítězslav Schrek.

Oprava je naplánována za provozu s tím, že hlavní práce budou směřovány na letní prázdninové měsíce, počítá se s omezením prací během zimy. „Okna jsou nyní tvořena sklopnými křídly, některá se horizontálně posouvají. Specifická je technika otvírání. Z důvodu zachování historické stopy a jedinečného konstrukčního řešení budou okna v jedné z vybraných tříd pouze repasována do původního stavu, tak aby byl zachován autentický doklad jejich tehdejšího pokrokového technického řešení. Ostatní okna po obvodu všech tří pater školy budou vyměněna,“ popisuje radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek. Způsob rekonstrukce klade zvýšené nároky na šetrné provedení demontáže oken a  je i jedním z důvodů finanční náročnosti výměny.

Citlivé bourací práce 

„Při výměně budou v maximální možné míře zachovány stávající rozměrné (přes celou šíři oken) teracové parapety a venkovní kvalitní břízolitová omítka - typická pro stavební období vzniku objektu. Všemu budou předcházet citlivé bourací práce," nastínila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová s tím, že generální opravu oken střední školy v Bystřici nad Pernštejnem bude hradit kraj z vlastních prostředků.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky výměna, okna, rekonstrukce, vzdělání, škola, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bystřická kulturní památka v novém kabátě. V budově střední školy se za rok opraví nebo vymění 215 oken | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.