Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do některých určených školek v kraji zatím děti nenastoupily. Rodiče nestihli vyřídit administrativu

Do některých mateřských škol, které jsou určené pro děti rodičů vybraných profesí, dnes na Vysočině žádné děti nenastoupily. Rodiče přes víkend nestihli vyřídit potřebné doklady a podat přihlášky, řekly ředitelky oslovených školek. V kraji je vedle základních škol určeno také 24 školek, které mají děti zdravotníků, hasičů či úředníků přijímat. Ostatní školy musely kvůli novým opatřením zavřít.

V Novém Městě na Moravě, ve kterém je také krajem zřizovaná nemocnice, zatím připravují otevření dvou ze 14 tříd, které tamní školka se čtyřmi pracovišti má. Provoz bude školka upravovat podle celkového počtu přihlášených, řekla ředitelka Soňa Šikolová. Zatím je přihlášené jedno dítě, po dohodě ale nastoupí až v úterý. „Byla to jen jedna rychlá maminka, která stačila vyplnit přihlášku, tak jsme se domluvili, že chlapeček přijde až zítra (v úterý). Vím, že zítra bude zájem větší. Bohužel kvůli víkendu rodiče nedokázali zareagovat tak rychle a sehnat si potvrzení od zaměstnavatele. To každý o víkendu nesežene," řekla Soňa Šikolová.

Školka fungovala i v době uzavření školních zařízení zjara loňského roku, zájem byl minimální. V průběhu uplynulého roku byla podle Šikolové po určitou dobu některá ze tříd či pracovišť školky kvůli podezření na koronavirus uzavřená, vždy ale jen nakrátko. „Kdyby to (pandemie) kolem nebylo, tak ani nevíme, že to je. Jedeme vlastně pořád," řekla Šikolová.

Do školky chodilo 80% dětí 

Moravskobudějovická mateřská škola měla s nákazou největší potíže na podzim loňského roku, kvůli nemocnosti pracovníků. Teď se většina zaměstnanců chystá na očkování proti covidu-19, řekla ředitelka školky Jitka Němcová. V poslední době byla podle ní nemocnost malá, v karanténě bylo naposledy 12 dětí kvůli onemocnění jedné pracovnice v době jarních prázdnin, které byly na Vysočině před měsícem. „Teď chodilo do školky 80 procent dětí," řekla Jitka Němcová.

Školku, která má tři pracoviště, běžně navštěvuje v deseti třídách přes 200 dětí. Dnes zůstala uzavřená, protože žádnou přihlášku zatím nedostala. „Nemělo to cenu, když to vyhlásí v pátek odpoledne, to se prostě nedá do pondělí vyřídit," míní Němcová. Zájem už ale několik rodičů projevilo. Školka bude přihlášky přijímat i v úterý.

Většina rodičů nebyla nadšená 

Mateřské školy byly do pátku v provozu. Do základních škol chodily děti prvních dvou ročníků. Ode dneška jsou na tři týdny uzavřené, vláda rozhodnutí oznámila v pátek. „Většina rodičů z toho nadšená nebyla. Jedna maminka se mi tady rozbrečela, kde teď sežene hlídání, do práce chodit musí," řekla Němcová.

Pro péči o děti od dvou do deset let fungují v obcích s rozšířenou působností některé základní a mateřské školy. Jsou ale určené jen pro děti rodičů vybraných povolání. Zatím ve stejném režimu fungovalo v kraji 19 základních škol, které navštěvovalo 170 dětí, uvedl Kraj Vysočina na svém webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, školy, mateřské, Vysočina, mateřská škola, základní škola, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, Jitka Němcová, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do některých určených školek v kraji zatím děti nenastoupily. Rodiče nestihli vyřídit administrativu | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.