Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rybník Velký Pařezitý se začne po opravě hráze znovu plnit vodou. Už během pondělí

Sedmnáctihektarový rybník Velký Pařezitý u Řásné na Jihlavsku, který byl rok vypuštěný kvůli opravě hráze, se bude od pondělí znovu plnit vodou. Hlavní část stavby je hotová, závěrečné úpravy budou dělníci dělat do konce října, řekl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), která rybník spravuje. Rybník známý čistou vodou je oblíbeným rekreačním místem. Proti opravě byly loni protesty, podle některých odpůrců šlo o zbytečně velký zásah.

Velký Pařezitý je součástí přírodní rezervace. Oprava přes 400 metrů dlouhé hráze rybníka byla podle agentury nutná, protože byla ve špatném stavu a prosakovala.

Dělníci v minulých měsících rozšířili hráz u její paty směrem do rybníka a udělali tam jílové těsnění. Teď ještě upravují bezpečnostní přeliv. „Tady ty práce ještě chvíli poběží, nicméně už nebrání napouštění rybníka," uvedl Václav Hlaváč.

Oprava stála 41,7 milionu korun bez daně, dotuje ji Evropská unie. Pokáceny kvůli ní byly i některé vzrostlé stromy, většina zeleně podle Hlaváče ale zůstala. „Myslím si, že i celkový vzhled toho rybníka zůstal zachovaný," řekl Hlaváč. Vodou by se podle něj mohl rybník zaplnit do jara, když přijde obvyklá zima se sněhem.


Argumenty proti vypuštění Velkého Pařezitého slyšely dvě stovky lidí. Mohlo by ovlivnit pitnou vodu, znělo na happeningu

Z předložené dokumentace a průzkumů nevyplývá, že by hráz rybníku Velký Pařezitý u Řásné na Jihlavsku byla v havarijním stavu, většinu oprav lze provést bez vypuštění vody, zaznělo v neděli 8. září při happeningu, kterého se účastnilo asi 200...

 

Nepotvrdily se obavy, které měli před rokem kvůli vypuštění rybníka lidé v Řásné. Obecní vodovod zásobuje prameniště za Velkým Pařezitým. „Bohudík, do pitné vody se to nijak nepromítlo," řekl starosta Miroslav Tomíšek. Vodu v rybníku podle něj ale asi bude nějaký čas kazit odumírající zeleň, protože dno přes léto zarostlo.

Rybník podle Hlaváče není zarostlý tolik, dopady se mohou projevovat během prvních týdnů. „Ale v zásadě to určitě kvalitu vody v Pařezáku na delší období neovlivní," předpokládá.

Výhrady proti opravě hráze mají pořád lidé, kteří kvůli tomu loni organizovali petici i happening na břehu rybníka. Ve včerejším obsáhlém vyjádření mimo jiné zopakovali, že podle nich nebylo prokázáno, že by hráz byla v tak špatném stavu, aby byla potřebná tak velká oprava. Výhrady zveřejňují i na facebooku.

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky rybník, Velký Pařezitý, oprava, hráz, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, okres Jihlava, Evropská unie, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybník Velký Pařezitý se začne po opravě hráze znovu plnit vodou. Už během pondělí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.