Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Je pátek třináctého, pověrčiví lidé nevyjíždí ze svých garáží. Čísla se bojí i hoteliéři

Pátek třináctého. Strašák pro mnohé z nás, který připadá právě na dnešek. Znáte jeho historii? Jak se k číslovce třináct staví třeba hoteliéři? Třeba v lékařském prostředí pro chorobný strach z čísla třináct existuje speciální název – triskaidekafobie.

Podle historických dochovaných písemných pramenů právě v pátek 13. října v roce 1307 bylo ve Francii na příkaz papeže Klementa V., respektive krále Filipa IV. Sličného, zahájeno hromadné zatýkání rytířů z řádu templářů, kteří byli vězněni, mučeni a mnoho z nich bylo popraveno upálením.

Třináctka je výrazným symbolem také v křesťanství. Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí -  ten třináctý z nich,  Jidáš, Krista zradil.  

V současnosti si ale už málokdo pátek třináctého spojuje s historií. Řada lidí se dnes při pomyšlení na číslo třináct chová pověrčivě. Lidé si na pátek třináctého často vsugerují katastrofální scénáře. Zamykají se doma nebo při sobě nosí ochranné talismany. 

Až polovina lidí neusedne za volant 

Také se tvrdí, že kdo má ve jménu třináct písmen, je to znamení ďábla. Některé hotely dokonce vynechávají pokoje s číslem třináct a přeskakují třinácté patro. Psychiatrie má pro chorobný strach z třináctky dokonce speciální pojmenování - triskaidekafobie. Konkrétně chorobná obava z pátku třináctého se nazývá paraskavedekatriafobie nebo též friggatriskaidekafobie.

Podle statistik britského autoklubu až polovina řidičů tento den nevyjede ze svých garáží. Ať už vědomě, nebo mimovolně se snažíme veškerá důležitá rozhodnutí odložit na dny jiné.

Pátek třináctého mají všechny měsíce, které začínají nedělí. Během čtyřsetletého cyklu v Gregoriánském kalendáři se 13. den v měsíci vyskytuje 4800 krát.

V tomto roce je pátek třináctého poprvé, dalším takovým měsícem bude ještě prosinec. V roce 2020 vyjde pátek třináctého na březen a listopad.

Bojíte se pátku třináctého?

Celkem hlasovalo20 čtenářů

Foto Lenka Dvořáková

Štítky 13, třináct, pátek, pověrčivost, Ježíš Kristus, Filip IV. Francouzský, Klement V., Velký pátek, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Je pátek třináctého, pověrčiví lidé nevyjíždí ze svých garáží. Čísla se bojí i hoteliéři | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.