Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlava si připomněla oběti komunistického režimu. Primátorka při projevu poslance SPD symbolicky odvrátila hlavu

Jihlava vzpomněla na tragické následky jednoho z největších vykonstruovaných procesů padesátých let na Moravě a společně se zástupci města uctili památku tří obětí proslovy, kyticí a minutou ticha na ústředním hřbitově.

Bylo 17. června 1950, když po vykonstruovaném politickém procesu popravili na dvoře tehdejší krajské věznice tři jihlavské občany – Karla Veselého, Františka Roda a Jana Tučka. A po přesných 69 letech se jejich osud stále připomíná.

„Mluvila jsem o bezmoci, kterou asi cítí člověk, když přežije dvě světové války a místo toho, aby konečně začal žít, přijde ještě větší zrůdnost, která ovlivní celou generaci, celý národ, celou střední Evropu,“ vyjádřila po setkání primátorka města Karolína Koubová.

Kromě jihlavské primátorky byl na pietní akci přítomný také její náměstek Petr Laštovička. Proslovu se ujal například senátor Miloš Vystrčil, radní kraje Martin Hyský či poslanec Radek Koten, při jehož promluvě primátorka Karolína Koubová odvrátila hlavu.

„Jsem přesvědčena, že SPD představuje právě tu plíživou relativizaci toho, co je ve společnosti morální, etické a co už ne. Nezpochybňuji právo poslance ČR promluvit na pietní akci, ale nedokážu v takové chvíli zachovat kamennou tvář a zakrývat, že se v mém nitru odehrává velký boj. Musela jsem se alespoň otočit, protože to bylo jediné, co jsem v tu chvíli mohla udělat, abych vyjádřila nesouhlas s politikou strachu, nenávisti a populismu, kterou představuje jak pan Koten, tak celá SPD,“ odůvodnila svůj čin primátorka.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, proces, komunismus, vzpomínka, Morava, Karolína Koubová, Radek Koten, Karel Veselý, Jan Tuček, Miloš Vystrčil, Martin Hyský, střední Evropa, Česko

Jihlava si připomněla oběti komunistického režimu. Primátorka při projevu poslance SPD symbolicky odvrátila hlavu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.