Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Studenti staví automobil značky Kaipan. Lidé ho uvidí v ulicích měst Vysočiny

Sedmička středních technických škol na Vysočině se zapojila do stavby stavebnicového automobilu značky Kaipan. Svůj projekt dokončí na jaře, poté se se svým automobilem zúčastní krajské soutěže. Stavebnice pro školy pořídil Kraj Vysočina s přispěním sponzorů.

Smyslem projektu Postav si svoje auto je podle krajské radní Jany Fialové (ČSSD) podpora technického vzdělávání.

Automobily, které po veškerých prohlídkách budou moci vyjet do běžného provozu, staví osmdesát studentů průmyslových škol v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou a v Chotěboři a také žáci v Moravských Budějovicích a Bystřici nad Pernštejnem.

Dodavatelem stavebních dílů česká firma, studenti automobil staví pod vedením kvalifikovaného strojaře. Krajský rozpočet projekt podpořil jednorázově částkou 1,2 milionu korun. Podobnou částku do projektu vložily regionální firmy, které s technickými centry spolupracují.

V krajské soutěži, která se uskuteční na jaře, se bude podle učitele jihlavské technické školy Milana Chudoby posuzovat práce designérů, řemeslná zručnost konstruktérů a šikovnost řidičů při průjezdu překážkovou dráhou. Hodnotit se bude také práce studentských týmů marketingu a propagace. Na jaře a v létě budou moci lidé auta sestrojená studenty vidět v ulicích měst Vysočiny. „Chceme, aby byla práce žáků vidět a přilákala další zájemce o studium,“ vysvětlil Chudoba. V novém školním roce podle něj bude montáž pokračovat a do práce se dají nové týmy.

Krajský projekt Postav si svoje auto nemá podle Fialové na středních školách v jiných regionech obdoby. Kraj Vysočina se podpoře technického vzdělávání věnuje dlouhodobě. Podpora začíná už na základních školách. 

Vysočina je jedním z prvních krajů, kde se díky spolupráci s firmami stala součástí školních pomůcek stavebnice Merkur. „Práce se stavebnicí u nich podporuje vynalézavost, manuální zručnost a technickou představivost,“ podotkla radní Fialová.

Technické obory na středních školách zřizovaných Krajem Vysočina nyní studuje více než 4 600 studentů.

Foto Krajský úřad Kraje Vysočina | Zdroj ČTK

Štítky Kraj Vysočina, Kaipan, projekt, jaro, Jana Fialová, ČSSD, Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti staví automobil značky Kaipan. Lidé ho uvidí v ulicích měst Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.