Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé na Vysočině mohou žádat o dotace na kotle od 18. ledna

Na Vysočině budou moci lidé podávat žádosti o dotace na výměnu starého kotle za ekologičtější zdroj tepla od 18. ledna. Kraj bude mezi žadatele dělit skoro 239 milionů korun, což postačí nejméně na 1600 nových kotlů. Pravidla pro poskytování těchto dotací dnes schválila krajská rada, zveřejněna teď budou na krajském webu.

Obyvatelé Vysočiny dostanou šanci čerpat dotace na kotle poprvé. Předběžný zájem je podle Chláda vysoký. Informačních schůzek, kterých se kvůli dotacím na kotle v minulých týdnech upořádal kraj spolu s radnicemi dvacet šest, se podle Chláda zúčastnilo v součtu přes 3000 lidí. Krajský úřad teď také denně řeší kolem stovky dotazů. Na rozdělení dotace má kraj dva roky. „Ale já očekávám, že v letošním roce ty peníze vyčerpáme,“ řekl radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD). Kraj bude žádosti vyhodnocovat podle pořadí doručení. „Nabídli jsme všem lidem možnost konzultací jejich projektů a dokonce kontroly hotových žádostí,“ podotkl. Program bude mít na starost osm až deset krajských úředníků.

Lidé budou moci žádat o dotaci na akce s uznatelnými náklady do 150 tisíc korun. Získat mohou dotaci 70 až 80 procent, tedy až 127 500 korun. Nejnižší podpora se bude týkat nákupu kotle na uhlí, naopak nejvíc dostanou žadatelé, kteří koupí kotel pouze na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Ještě o pět procent vyšší dotaci mohou na Vysočině získat obyvatelé čtyř měst vykazujících zhoršenou kvalitu ovzduší. Jde o Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí.

Chlád předpokládá, že vyměněno nakonec bude více než 1 600 kotlů, k čemuž se kraj zavázal ministerstvu životního prostředí. „Na základě toho, že v Kraji Vysočina bude asi velký zájem spíše o kotle na uhlí, předpokládám, že těch kotlů vyměníme asi 1 900 až 2 000,“ řekl. V domácnostech na Vysočině je ale kotlů na tuhá paliva přibližně 44 tisíc.

Žádost musí splňovat předepsaná kritéria

Kraj se podle Chláda snažil o to, aby formulář pro žadatele byl co nejjednodušší. Přiložena k němu musí být fotodokumentace stávajícího kotle a další výpisy, které lze získat na kontaktních místech CzechPoint. Žádost mohou lidé kraji doručit čtyřmi způsoby - osobně, poštou, přes datové schránky nebo e-mailem s ověřeným podpisem. Žádosti ale nesmí přijít dříve než 18. ledna od 8 hodin, jinak budou vyřazeny.

Ministerstvo životního prostředí rozdělilo v první dotační vlně mezi kraje na nové kotle tři miliardy korun. Podle náměstka ministra Jana Kříže patří Vysočina mezi kraje, v nichž přípravy na dělení těchto dotací pokračují nejrychleji. Celkově se ministerstvo chystá do krajů na ekologičtější kotle poslat do roku 2022 devět miliard Kč. Slibuje si od nich podstatné zlepšení čistoty ovzduší v ČR.

Foto www.nabidky.edb.cz | Zdroj ČTK

Štítky dotace, Kraj Vysočina, Ministerstvo životního prostředí České republiky, ČSSD, Jan Kříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Vysočině mohou žádat o dotace na kotle od 18. ledna | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.