Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třešť se dočká nového koupaliště. Bude mít podobu přírodního biotopu

Třešť na Jihlavsku bude mít nové přírodní koupaliště. V současné době probíhá kácení a terénní úpravy. Koupaliště bude mít podobu přírodního biotopu. Hlavní zemní práce začnou v lednu 2016. Nové koupaliště by mělo být hotové do zahájení letní sezony.

V rekreačním areálu u Třešťského potoka budou vodní atrakce, dětské a volejbalové hřiště. Návštěvníci budou mít k dispozici šatny, bufet a sociální zázemí, součástí bude i parkoviště,“ popsal starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Stavba koupaliště si vyžádá náklady více než 19 milionů korun, roční provoz by měl stát kolem 700 tisíc korun. Vodní plocha zabere 1 850 metrů čtverečních. Koupaliště bude ze dvou půlkruhových částí. Do vody se nebudou sypat žádné chemikálie, čištěna bude pouze protékáním částí s pískem a rostlinami, což sníží provozní náklady. Podobný biotop na Vysočině funguje ve westernovém městečku Šiklův mlýn. Lidé z Třeště ke koupání zatím nejčastěji využívají zatopený lom u sousedního Čenkova.

Koupaliště je vedle opravy Fritzovy ulice s náklady kolem 26 milionů korun druhou nejvyšší investicí Třeště v roce 2016. Vyrovnaný rozpočet na příští rok počítá podobně jako letos s výdaji i příjmy kolem 91 milionů korun.

Únosná denní kapacita přírodního biotopu bude kolem 600 lidí.

Co je biotop?  Ekologické koupání bez chemie s vyváženým přírodním systémem, který využívá biologické funkce rostlin. Biotop je citlivě zapojen do okolní krajiny a je dělán tak, aby se co nejvíce podobal rybníkům a jezírkům. Tento typ koupání je hodně rozšířený například v Rakousku nebo Německu.

Foto www.dobrany.cz | Zdroj ČTK

Štítky Třešť, biotop, koupaliště, okres Jihlava, koupání, KDU-ČSL, Šikland, Třešťský potok, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třešť se dočká nového koupaliště. Bude mít podobu přírodního biotopu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.