Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Farmáři opět otevřou oblíbený Dýňový svět. Navštívit ho bude možné od této soboty

Farmáři v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku začali v těchto dnech ve velkém sklízet dýně, které pěstují skoro na osmi hektarech polí. Mezi desítkami odrůd jsou zastoupeny jak dýně určené na vaření, tak čistě dekorativní druhy. Úroda je dobrá, srovnatelná s minulými roky, řekla Jaroslava Pipková ze Statku u Pipků. Lidé se na statku mohou stavovat od soboty, kdy se tam otevře Dýňový svět s dekoracemi z tisíců dýní.

„Jsme na Vysočině, to znamená výše položení, takže můžeme začít většinou sklízet až ve druhé polovině září. Ještě teď nám dýně dozrávají,“ řekla Pipková. Dýní se urodily desítky tun. Základních odrůd je kolem 50, včetně okrasných se počet blíží ke stovce. První dýně farma sklízela od srpna, ale plný sortiment může představit až koncem září.

Farmáři nevědí o nikom jiném v republice, kdo by pěstoval tolik druhů dýní a v takovém množství. „Jiní pěstitelé v Česku mají většinou tykev olejnou na semínko. To my neděláme, to je spíš pro teplejší oblasti,“ uvedla Pipková. 

ČTĚTE TAKÉ: FOTO A VIDEO: Dýňový svět 2016 je zahájen, mezi lidmi je o něj velký zájem 

Na statku pěstují malé druhy dýní i velké oranžové či bílé plody na Halloween vážící i kolem deseti kilogramů. Sklízejí je ručně. „Pak se dýně ještě musejí umýt,“ podotkla Pipková s poukazem na deštivé počasí. Většinu úrody statek prodá hned na podzim. „Lidé si chtějí udělat parádu na podzim, a ne až na zimu,“ řekla Pipková k prodeji dýní používaných na dekorace.  Některé druhy na vaření se dají uskladnit do února a některé vydrží i přes rok.

Obliba dýní v gastronomii podle Pipkové v posledních letech podstatně stoupla; dřív lidé znali nanejvýš dýňovou polévku. „Dneska už mají velké zkušenosti s vařením s dýní a třeba si přijedou i pro konkrétní odrůdu,“ uvedla.

Rodina Pipkova pěstuje dýně v Nové Vsi asi deset let. Jejich Dýňový svět už navštěvují tisíce lidí. Letos bude otevřen od následující soboty do 5. listopadu.  Zahradu statku budou mimo jiné zdobit dýňové pyramidy vysoké i kolem čtyř metrů.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Dýňový svět, Pipkovi, farma, výstava, dýně, statek, vaření, okres Havlíčkův Brod, Nová Ves u Leštiny, Kraj Vysočina, Halloween, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmáři opět otevřou oblíbený Dýňový svět. Navštívit ho bude možné od této soboty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.