Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Jihlavané hodnotili práci radnice a život ve městě, spokojeny jsou více než dvě třetiny

Jihlava se po dvou letech rozhodla zopakovat dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak se lidem ve městě žije. Spokojeny jsou více než dvě třetiny Jihlavanů, i když oproti minulému šetření úroveň spokojenosti poklesla.

Dotazníkové šetření ve spolupráci s radnicí a studenty jihlavského gymnázia uspořádala obecně prospěšná společnost CI2, o. p. s., což  je česká nezávislá nezisková organizace, která se zabývá odbornými aktivitami pro udržitelný rozvoj, zejména v tématech ochrany klimatu a podpory kvality života ve městech, obcích a regionech.

Kromě spokojenosti lidí průzkum sledoval také aktuální otázky rozvoje města a otázky týkající se mobility obyvatel. Stejné dotazníkové šetření se uskutečnilo i v dalších městech České republiky.

Podle výzkumu jsou obyvatelé města Jihlavy se životem v něm spokojeni. Výsledek je ale o 6,9 procent horší než v letech 2013 (78,7 %) a 2011 (78,5 %). Spokojenější jsou muži, lidé s vysokoškolským vzděláním, lidé bydlící v okrajových částech města a ve věkové skupině mezi 31 až 40 lety. Nejvíce nespokojenou skupinou jsou lidé nezaměstnaní.

Obyvatelé kladně hodnotí možnost provozovat své koníčky, záliby a využívat veřejné služby. Naopak méně spokojeni jsou s možnostmi účastnit se místního plánování, s čímž koresponduje i podílení se na místním plánovacím procesu. Dále občané vyjadřují nespokojenost v oblasti mezilidských vztahů a možností zaměstnání.

Lidé méně jezdí auty

Z hlediska veřejných služeb jsou obyvatelé Jihlavy nejméně spokojeni se sociálními službami, cení si však úrovně středních a základních škol. V otázce kvality veřejných služeb obsadily první místa knihovna, divadlo a kino. V oblasti vnímání kvality prostředí respondenti nejvíce oceňovali odvoz odpadů a nízkou hlukovou zátěž v noci.

Naopak negativně lidé hodnotí kvalitu údržby komunikací a čistotu veřejných prostor. Pro svou dobrou dostupnost jsou nejlépe hodnoceny lékařské služby, policie a veřejná doprava. Obyvatelé jsou dále nespokojeni s mírou nezaměstnanosti a hospodařením s majetkem města.

Výsledky v oblasti mobility a místní přepravy cestujících v Jihlavě jsou pozitivní. Podíl cest automobilem (29 %) kopíruje předchozí šetření z roku 2013 (27,1 %). Oproti předchozímu průzkumu vzrostl podíl cest uskutečněných pěšky (34,8 %). Výsledky ostatních způsobů cest jsou obdobné jako při předešlém šetření. Z výzkumu vyplynulo, že pouze tři cesty z deseti jsou uskutečněny autem. Zatímco podíl využívání automobilů klesá, na druhou stranu roste podíl těch, kteří v autě jezdí sami, tedy pouze jako řidiči bez dalších spolucestujících - v roce 2013 to bylo 39 %, nyní 72,4 %. Naopak pozitivní je trend zkracující se vzdálenosti průměrné cesty (5,8 km), která je nejnižší za sledovaná období.

Podrobné výsledky výzkumu spokojenosti lze vyčíst na webu města Jihlavy.

Foto www.jihlava.cz

Štítky Jihlava, výzkum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané hodnotili práci radnice a život ve městě, spokojeny jsou více než dvě třetiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.