Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Čestným občanem Jihlavy se stal Evžen Plocek, cenu má zlatý olympionik Lukáš Krpálek

Čestným občanem Jihlavy se stal Evžen Plocek, který se 4. dubna 1969 na jihlavském náměstí zapálil na protest proti nastupující normalizaci. Sebeobětováním navázal na odkaz Jana Palacha a Jana Zajíce. Cenu města Jihlavy získali hudebník Jiří Jakeš a judista Lukáš Krpálek, který se ale z dnešní slavnosti s předáváním ocenění omluvil.

Evžen Plocek získal in memoriam čestné občanství Jihlavy za „vyšší princip“, který projevil svým sebeupálením. Zemřel v necelých 40 letech. V gotické síni radnice převzal ocenění jeho vnuk Aleš Plocek. „Jsem rád, že se zastupitelé rozhodli tohle ocenění dědovi udělit,“ řekl ČTK.

Uvedl, že do smrti babičky se o tragédii v rodině tolik nemluvilo, protože to pro ni bylo velké trauma. „Ale samozřejmě to často rozebíráme a mluvíme o tom, vzpomínáme,“ řekl.

Judista Krpálek získal cenu rodného města za sportovní úspěchy, které loni zpečetil zlatou medailí na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Když ji Jihlavanům o dva týdny později přivezl ukázat, přivítalo ho na náměstí několik tisíc lidí. Za dlouholetou uměleckou činnost v oboru hudby dostal cenu města Jiří Jakeš. Je zakladatelem a šéfdirigentem Filharmonie Gustava Mahlera, jediného profesionálního orchestru v kraji. O udělení čestného občanství a cen města rozhodují zastupitelé.

Další čtyři ceny rozdali jihlavští radní. Ocenili Vladimíra Srba, který loni získal zlato v půlmaratonu na mistrovství světa veteránů v australském Perthu, i hokejový klub Dukla Jihlava, jenž vybojoval návrat do extraligy. Pavla Radová dostala cenu městské rady za dlouholetou práci pro seniory a Barbora Schreková za úspěchy v akrobatickém rokenrolu.

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky Jihlava, Lukáš Krpálek, Evžen Plocek, ocenění, Jiří Jakeš, Jan Palach, Jan Zajíc, olympijské hry, Gustav Mahler, Vladimír Srb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čestným občanem Jihlavy se stal Evžen Plocek, cenu má zlatý olympionik Lukáš Krpálek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.