Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Stavba kolejí polytechniky může začít, nabídnou kapacitu pro dvě stě studentů

Není to jen o ubytování, říká prorektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Václav Báča o vysokoškolských kolejích. Jediná veřejná vysoká škola na Vysočině nabídne studentům reprezentativní bydlení na dohled od auly od září 2026.

Koleje vyrostou v místě bývalé nemocnice. Její budova už na místě není od roku 2015, pozemek je od té doby připravený pro stavbu. Nyní tam parkují auta. „Není to parkoviště. Je to zpevněná plocha, kterou poskytujeme pro automobily nejen pracovníků a studentů vysoké školy,“ poznamenal současný rektor vysoké školy Zdeněk Horák.

Financování vysokoškolských kolejí v Jihlavě:
MŠMT: 204 milionů
Kraj Vysočina: 90 milionů
Město Jihlava: 45 milionů
VŠPJ: 1 milion
Celkem: 340 milionů

„Byli jsme jediná veřejná vysoká škola, která neměla vlastní koleje, studentské ubytování,“ připomněl dále rektor. Celý projekt začal, když Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypsalo dotace. Škola připravila projekt, který uspěl, hotový byl v červnu 2022. Přes dva roky ale vše brzdily námitky sousedů stavby, nyní soudy rozhodly a stavba může začít.

Náklady na koleje jsou 340 milionů, ministerstvo dá šedesát procent. Devadesát milionů pošle hejtmanství, dalších pětačtyřicet město. To je pro školu, která má roční rozpočet 150 milionů, nezbytná podpora, Horák si však cení i faktu, že podpora byla odhlasovaná napříč politickým spektrem.

Kapacita kolejí bude dvě stě osob, na škole je přitom zapsáno přibližně 2 200 studentů. „Není to jen o ubytování, ale také o navazování celoživotních přátelství a navazování kontaktů, které potom člověk využije v profesním i v soukromém životě,“ sdělil prorektor Václav Báča, který byl rektorem, když celý projekt začal. „Je to jedna z prvních věcí, které studenti na vysoké školy zkoumají – jestli poskytuje ubytování, v jaké kvalitě a v jakém rozsahu,“ dodal.

Stavba vysokoškolských kolejí v Jihlavě za tři sta milionů by měla brzy začít, soud žalobu zamítl

Rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Zdeněk Horák předpokládá, že stavba nových kolejí bude moci brzy začít. Zbrzdila ji žaloba, která rozporovala správnost vydání stavebního povolení. Krajský soud v Hradci Králové žalobu minulý týden zamítl.

Studenti dosud bydlí ve dvou budovách v Brtnické ulici, které jsou však ve špatném technickém stavu. Do budoucna by z nich měl být městský bytový dům.

Nové koleje by měly co nejméně zasahovat do vedlejšího parku, kam budou směřovaná okna, budou mít pět pater a na stěnách popínavé rostliny. Dělnici se mohou dát do práce ještě před začátkem zimy, v ideálním případě budou hotoví v září 2026.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Kraje Vysočina

Štítky Vysoká škola polytechnická Jihlava, VŠPJ, koleje, ubytování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba kolejí polytechniky může začít, nabídnou kapacitu pro dvě stě studentů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.