Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V Třešti se protrhla hráz rybníka, ohrožená je přilehlá chatová oblast. Na místě jsou teď hasiči

, aktualizováno včera

Krajští hasiči právě zasahují u protržené hráze rybníku Duchák v Třešti. Jak dnes po poledni sdělil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, voda tak nyní teče do dalšího rybníka.

Ohrožena je chatová oblast mezi rybníky. Schrek upřesnil, že jde asi o 30 rekreačních objektů. Na místě jsou od 11:30 profesionální hasiči z Třeště. 

Aktuální situace na Vysočině 

Situace na dalších místech Vysočiny se pomalu dostává do normálu. Na žádném z toku už neplatí třetí stupeň povodňové aktivity, ujistil Vítězslav Schrek. Ten k dnešnímu dni ukončil činnost povodňové komise kraje. „Aktivována zůstává jeho pracovní skupina/štáb, která bude i nadále situaci monitorovat," dodala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Hejtman kraje nadcházející dva dny stráví v oblastech, které velká voda v kraji postihla nejvíce. Dnes bude přítomný v Chotěboři, mimo jiné tady navštíví místní část Bílek. „Zítra čeká hejtmana návštěva Jimramova," dodala Svatošová. 

Úklid po velké vodě v Jihlavě 

Města v ČR zahájila úklid po velké vodě, výjimkou není ani krajská Jihlava. Zde jsou teď v permanenci například pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ), do prací byly zapojeny i tři zametací vozy, které začaly odstraňovat lokální nepořádek, jenž vznikl v uplynulých dnech během silných dešťů a větrných poryvů.

Jak informovala jihlavská radnice, z parků, chodníků a silnic musí zmizet popadané větve, od bláta se bude čistit hlavně cyklostezka. „Opravit se musí veřejné osvětlení i kanalizace. Voda v tocích na území Jihlavy by už ale neměla stoupat," věří mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Velká voda v Jihlavě opadla. Bez přípravy bychom museli evakuovat třeba zoo, říká primátor Ryška

Také krajské město Vysočiny začalo s úklidem po velké vodě. V permanenci jsou nyní například pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ), do prací byly zapojeny i tři zametací vozy, které začaly odstraňovat lokální nepořádek, jenž vznikl v uplynulých...

Lidé ze SMJ na komunikacích kontrolují také průchodnost dešťových vpustí a propustků, které jsou často zaneseny. „Nejvíce práce máme momentálně na zprovozňování přečerpávacích stanic kanalizačního řadu a malých čistíren odpadních vod, které byly například v Kosově nebo v Herolticích zaplaveny,“ uvedl jednatel Služeb města Jihlavy Josef Eder. SMJ se podle jeho slov potýkají také s rozsáhlými poruchami veřejného osvětlení, kdy nefungují světla i v celých oblastech města. Opravy mají trvat minimálně celý tento týden.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Nováček

Štítky rybník, hráz, voda, Duchák, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třešti se protrhla hráz rybníka, ohrožená je přilehlá chatová oblast. Na místě jsou teď hasiči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.