Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: Jihlavský aquapark otvírá nový plavecký bazén. Podívejte se na první trénink plavců

V sobotu 14. září úderem desáté hodiny přivítá jihlavský aquapark Vodní ráj první návštěvníky, kteří poprvé vyzkouší nový plavecký bazén. Má nerezovou vanu a nachází se v kryté části. Dnes byl slavnostně otevřený, pozváni byli také novináři. Ti byli součástí vůbec prvního ranního tréninku jihlavských plavců.

Nový bazén vyšel na 35 milionů korun bez DPH. „Vodní ráj je starý už 24 let. Potřebuje investice pro to, aby se dál rozvíjel, aby přilákal nové návštěvníky," řekl jednatel Služeb města Jihlavy (SMJ) Josef Eder ke zlepšování služeb akvaparku. A zmínil saunový svět, který vznikne v patře nad bazény.

Jak dodal mluvčí SMJ Martin Málek, stavba nového bazénu, který vznikl v místě, kde byl předtím celoroční kruhový venkovní bazének, nakonec byla kratší o 1,5 měsíce. „Aniž by se změnila cena, nebyly zde žádné vícepráce,“ zmínil Martin Málek.

Výstavba bazénu byla zahájena vloni na podzim. Eder poznamenal, že při stavbě bazénu byl na maximum využitý prostor. „Dokázali jsme tam dostat zázemí, které bude sloužit nejenom veřejnosti, ale i plaveckým klubům a plavecké škole po dobu rekonstrukce bazénu Evžena Rošického," poznamenal.

Nejdřív bazén, potom střecha 

Stavba bazénu probíhala poměrně netradičně. Nejdřive se na míto usadila nerezová kontrukce bazénu a až poté přibyla střecha. „Pokud bychom napřed udělali střechu, neměli bychom kudy dostat dovnitř nerezovou konstrukci, a to navzdory tomu, že se skládá z několika segmentů, které jsme svařovali až na místě. I tak to byla velmi náročná práce – tolerovatelné odchylky na 25 metrech jsou poměrně nízké, takže svařovat jsme museli precizně a přesnost následně ověřit geodetickým měřením. Aby konstrukci nepoškodily klimatické vlivy ani navazující stavba, po osazení jsme ji ochránili geotextilií a bedněním,“ vysvětluje Vojtěch Pola, vedoucí projektu z Metrostavu DIZ.

V jihlavském aquaparku dosud krytý plavecký bazén pro kondiční a rakreační plavání chyběl. „Výhoda nového bazénu spočívá v nerezové konstrukci, která je oproti dřívějším kachličkám odolnější a méně náročná na údržbu a čištění," doplnil mluvčí Radim Mana, mluvčí Skupiny Metrostav. 

Dnes dopoledne poprvé bazén testovala šestice mladých plavců z jihlavského plaveckého klubu. „Pro veřejnost se bazén otevře zítra v 10 hodin,“ zve Martin Málek.

Součástí dnešního slavnostního otevření byla i ukázka zařízení, které pomůže handicapovaným lidem vlézt do bazénu. Zařízení, které jako první vyzkoušel coby figurant mladý plavec Jan, obsluhoval jeden z plavčíků.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky plavání, bazén, rekreace, sport, aquapark, Vodní ráj, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna Růžová

Moc zajímavý článek jsem moc ráda že to tam je :)

Pátek, 13. září 2024, 11:58Odpovědět

VIDEO: Jihlavský aquapark otvírá nový plavecký bazén. Podívejte se na první trénink plavců | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.