Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Dukovany podle plánu odstavily první blok, elektřinu nebude dodávat do října

Jaderná elektrárna Dukovany dnes podle plánu odstavila první výrobní blok kvůli pravidelné údržbě, kontrolám zařízení a výměně části paliva za čerstvé. Odstávka bude do října.

Výkon reaktoru začali operátoři snižovat v poledne. První turbosoustrojí odpojili v 16:13. Elektřinu přestal blok dodávat po odpojení druhého turbosoustrojí v 18:00. Uvedl to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

Fungují i oba bloky temelínské elektrárny, která v noci na dnešek připojila k přenosové síti druhý výrobní blok.

Při odstávce dukovanského bloku budou energetici provádět přes 18 tisíc pracovních úkolů. „Čeká nás řada investic i standardní a rutinní údržbové práce. Mezi klíčové úkoly patří revize dvou hlavních cirkulačních čerpadel a parogenerátorů, systému havarijního chlazení aktivní zóny a záložních dieselgenerátorů,“ uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín. Pracovníci také dokončují údržbu vnějšího pláště chladicí věže číslo osm.

„Údržba a modernizace zařízení je pro plánovaný bezpečný a spolehlivý provoz jaderných bloků klíčová,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. Uvedl, že odstávka dukovanského bloku potrvá do října, následovat bude plánovaná odstávka druhého bloku Temelína.

Odstávek bude méně

V Dukovanech jde o třetí letošní odstávku bloku, poslední odstávka by měla začít koncem roku. Vzhledem k nynějšímu přechodu bloků z dvanáctiměsíčních palivových cyklů na šestnáctiměsíční by měl klesnout počet odstávek v jednom roce ze čtyř na tři.

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovany vloni vyrobily 14,3 TWh elektřiny, Temelín překonal 16 TWh.

ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu dvou nových bloků, první by měl být hotový v roce 2036. Dodavatelem bude korejská společnost KHNP, již česká vláda v tendru upřednostnila před francouzskou EDF. Smlouva na stavbu reaktorů v Dukovanech by měla být podepsaná do konce března příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cez.cz

Štítky energie, jaderná, ČEZ, odstávka, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovany podle plánu odstavily první blok, elektřinu nebude dodávat do října | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.