Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Červenec očima meteorologů. V Jihlavě byly čtyři dny tropické, nejtepleji bylo 10. července

První měsíc letních prázdnin je za námi. Letošní červenec meteorologové hodnotí jako teplý měsíc. Například v Jihlavě byly čtyři tropické dny. A co se srážek týče v Kraji Vysočina, tak červenec 2024 nijak nevybočoval z normálu.

Červencová průměrná teplota na Vysočině kolísala od 18,4 °C na stanici Nový Rychnov do 21,4 °C na stanici Dukovany. „V průměru v kraji teplota činila 19,8 °C. Odchylka teploty vzduchu od normálu (1991-2020) dosáhla 1,9 °C a měsíc červenec hodnotíme jako teplý,“ shrnula Gražyna Knozová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Průměrná teplota na stanici v Jihlavě – Hruškových Dvorech činila 19 °C. Nejvíce teplo bylo 10. července, kdy se tady rtuť teploměru zastavila na 31,7°C. Naopak nejchladněji bylo 30. července. „To jsme na naší stanici naměřili 6,1 °C. Celkem zde bylo 19 letních dnů a čtyři dny byly svými teplotami tropické,“ sdělil redakci Drbny Petr Janoušek, pozorovatel počasí v Hruškových Dvorech.

Extrémních jevů přibývá. Lidé by si měli uvědomit, že počasí ví, co dělá, říká pozorovatel Petr Janoušek z Jihlavy

Počasí. Téma, které nikdy nezklame a můžeme o něm mluvit asi s kýmkoliv, třeba i s někým, koho vidíme poprvé v životě. Zároveň je to něco, na co hodně často nadáváme. Buď je moc teplo, moc zima, moc sucho nebo pořád jen prší. O počasí jsem si...

Co se srážek týče, tak meteorologové červenec hodnotí jako normální. „Měsíční úhrny srážek se mělnily od 47,5 mm na stanici Sedlec do 147,5 mm na stanici Černovice. Průměrný úhrn srážek dosáhl 96,9 mm, což činí 109 % normálu a měsíc červenec hodnotíme jako normální,“ dodává Knozová.

Janoušek zaznamenal na své stanici 14 dní se srážkami, z toho dva dny napršelo více než 20 milimetrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Darwis Alwan / pexels

Štítky měsíc, červenec, počasí, teplota, srážky, stanice, meteorologové, ČHMÚ, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenec očima meteorologů. V Jihlavě byly čtyři dny tropické, nejtepleji bylo 10. července | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.