Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Kraj začne projektovat nový internát u novoměstského gymnázia za 120 milionů korun

Kraj Vysočina chce letos zadat zpracování projektové dokumentace novostavby internátu u gymnázia v Novém Městě na Moravě. Odhadované náklady projektu jsou čtyři miliony korun, náklady na stavbu a její vybavení budou zřejmě přes 140 milionů korun. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) gymnázium žádný internát nemá, což výrazně limituje zájemce o jeho sportovní třídy, musejí se spolehnout na ubytování v soukromí.

Nová budova má stát ve Sportovní ulici přímo u školy. Nahradí přízemní objekt zázemí. Novostavba domova mládeže bude čtyřpodlažní. Kapacitu bude mít 76 lůžek. V suterénu bude zázemí pro sportovní třídy včetně šaten, sprch, prádelny, skladů a místností pro trenéry. V přízemí budou vedle vstupu také sklady, toalety a technická místnost. Samostatně přístupný bude prostor pro ukládání a servis kol a lyží. V objektu bude i stravovací úsek pro ubytované nebo nářaďovna tělocvičny. S historickou budovou gymnázia bude propojená průchodem ve čtvrtém podlaží.

Novoměstské Gymnázium Vincence Makovského Nové Město na Moravě vyhledávají žáci se sportovním nadáním. Díky nabídce letních i zimních sportů a práci trenérů ho studují žáci z celé republiky. Podle kraje se jejich počet za posledních deset let zvýšil asi čtyřikrát. Celkově školu navštěvuje asi 350 žáků. Stavba by mohla začít příští rok.

Na Vysočině jsou dvě gymnázia s třídami se sportovní přípravou. Gymnázium Vincence Makovského nabízí sportovní třídy se specializací na biatlon, běžecké lyžování, severskou kombinaci, rychlobruslení, atletiku, cyklistiku a fotbal. Gymnázium Jihlava se specializuje na atletiku, basketbal, fotbal, lední hokej, plavání a volejbal.

Podle radního pro školství Jana Břížďaly (Piráti) by měly od září 2025 sportovní třídy vzniknout také při Gymnáziu v Třebíči. Nabídnou zaměření na atletiku, baseball, tenis nebo triatlon.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, školy, stavby, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne projektovat nový internát u novoměstského gymnázia za 120 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.