Počasí dnes27 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Jihlava nabízí příspěvek dětem na kroužky. Pomůže to expolitikům z ANO, kritizuje opozice

Jihlavská radnice spouští projekt, který má podpořit sportovní a volnočasové aktivity pro děti, z městské kasy půjde až milion a půl. Opoziční Piráti a Fórum Jihlava kritizují, že vše bude skrz systém Corrency, který si bude strhávat sedm procent.

Rodiče mohou na kroužky svých dětí do patnácti let získat až tisíc korun, musí ale stejnou částku dát ze své peněženky. „Například pokud dítě navštěvuje kroužek, který stojí 1500 korun, může rodič z tohoto kreditu čerpat 750 korun. Pokud má kroužků více, může čerpat vícekrát, dokud zmíněných 1000 korun nevyčerpá,“ vysvětlil náměstek primátora Richard Šedivý (ANO).

Pro čerpání příspěvku se musí rodiče, spolky, kluby nebo organizace zaregistrovat na stránkách projektu Corrency, pak dostanou na telefonní číslo unikátní kód, se kterým provedou první platbu, nebo uvedou na pokladně u poskytovatele aktivit číslo občanského průkazu.

Magistrát prohlásil, že jde o pomoc rodičům i organizacím, které nabízí aktivity pro děti. Pilotní projekt má fungovat do konce letošního roku a pokud se osvědčí, může pokračovat.

Ušetří jen ti bohatší?

Vše ale ostře kritizuje opoziční hnutí Piráti a Fórum Jihlava. „Město vyhodí oknem minimálně těch 7 procent, které jdou do firmy ´expolitiků´ z politické strany ANO. Jeden a půl milionu jdoucí směrem k domácnostem zcela jistě nepomohou těm, které trpí nějakou nouzí,“ prohlásil zastupitel Jihlavy Daniel Škarka, který má k sociální oblasti blízko. Podle něj rodiny v nouzi nemohou dětem platit zájmové kroužky.

„Ušetří tak bohatší jihlavské domácnosti, zejména ty napojené na proaktivní kluby, které tuto informaci svým členům zprostředkují. Některé menší kluby a někteří rodiče se o této informaci ani nemusí dozvědět,“ usoudil Škarka. Podle něj by bylo lepší peníze dát přímo klubům dle počtu aktivně sportující mládeže.

Dále se jako problematická jeví spolupráce se společností Corrency, jejíž vedení je dle hnutí Piráti a Fórum Jihlava napojená na členy hnutí ANO. A ti jsou také ve vedení krajského města. Opozice kritizuje, že nebyla provedená žádná poptávka ani výběrové řízení a pracovní skupina vybrala firmu, která začíná působit zejména ve městech, kde je ve vedení hnutí ANO.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto leoleobobeo / pixabay

Štítky příspěvek, zájmové kroužky, volnočasové aktivity, Corrency, Daniel Škarka, Piráti a Fórum Jihlava, hnutí ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava nabízí příspěvek dětem na kroužky. Pomůže to expolitikům z ANO, kritizuje opozice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.