Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

ANKETA: V parku Gustava Mahlera v Jihlavě nebude možné venčit psy. Kdo bude mít výjimku?

Jihlavští zastupitelé na svém dnešním zasedání odhlasovali to, že v parku Gustava Mahlera začne o prázdninách platit zákaz vstupu se psy. Výjimku budou mít asistenční a vodicí psi.

„Jde o park v centru města, který by se mohl stát odpočinkovým místem. Kromě toho je to také pietní místo, je tam socha Gustava Mahlera, pozůstatky židovské synagogy,“ vyjmenoval důvody nové úpravy vyhlášky Richard Šedivý (ANO), náměstek primátora.

Novinka pro pejskaře. Jihlava bude mít psí hřiště, hotové bude do konce letošního listopadu

Jihlavští zastupitelé na dnešním zasedání odsouhlasili vznik psího hřiště v krajském městě Vysočiny. Pejskaři ho najdou na zatravněném pozemku mezi ulicemi Jiráskova a Kainarova. Podle mluvčího jihlavské radnice bude mít rozlohu 800 metrů...

Zákaz bude platit od 15. července s tím, že plocha, kam pejskaři se svými čtyřnohými mazlíčky nebudou moci, bude vymezena tak, aby její hranice byly v terénu zcela patrné. Navíc u vstupů do parku budou umístěny upozorňující tabulky.

Pro zákaz venčení psů zvedlo ruku 27 přítomných zastupitelů, tři se zdrželi a dva nehlasovali. 

Město podle Šedivého řešilo několik variant, jak do parku Gustava Mahlera zakázat vstup psů. Situaci konzultoval s vedením Tyflocentra které sídlí nedaleko. Jeho klienti využívají vodicí psy. „Klienti centra tento park opravdu využívají. Vodicí a asistenční psi mají tím pádem výjimku. Další výjimku z této vyhlášky mají lidé, kteří navštíví kulturní akce konané v parku a také farmářské trhy. S občany to budeme komunikovat tak, že to souvisí s čistotou města, na kterou se teď hodně zaměřujeme. Občané mají možnost vyzvednout si sáčky na psí exkrementy,“ dodal Šedivý.

To, že byla tato záležitost diskutována s dotčenými organizacemi, ocenila opoziční zastupitelka Tereza Kafková (PiFo). „To, že ve městě bude park nebo nějaká plocha bez přístupu psů, je určitě dobré. Těch míst, kde si můžu na trávník lehnout a nemusím se bát tam třeba nechat učit lézt dítě, a tím pádem se nemusím bát exkrementů, třeba bude víc. Třeba tady si ale umím představit, že by šel vyjmout jen ten středový trávník, a to, že někdo projde se psem po těch okrajových cestičkách, by mi vůbec nevadilo. Tam si do té trávy stejně nelehnu, tam jí je pár metrů,“ vyjádřila se Tereza Kafková.

Je podle vás dobře, že do parku Gustava Mahlera nebudou moci psi?

Celkem hlasovalo331 čtenářů

Podle Šedivého jde o pozitivní vyhlášku směrem k lidem, kteří psa nemají nebo se jich bojí.

Opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN) zmínil to, že park by měl být více kontrolován policií. „Ne vždy je to osazenstvo optimální natolik, že by vás to přimělo k tomu si tam sednout na lavičku,“ dodal Radek Hošek. Dále zmínil, že když tuto věc diskutoval s dotčenými osobami, a dohodli se na tom, že toto nové opatření bude platit rok „na zkoušku“, poté se vyhodnotí a případně dojde ke změnám.

Pouze na vodítku s náhubkem 

„I nadále platí, že v Jihlavě je na všech veřejných prostranstvích možný pohyb psů pouze na vodítku a s náhubkem. Pro volné pobíhání psů jsou vymezeny pouze lokality pod prádelnou, Kainarova, Keťásek, Skalka, hlavní nádraží, Na Kalvárii a velký i malý Heulos,“ dodává mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky park, pes, venčení, vstup, zákaz, vyhláška, zastupitelstvo, Gustav Mahler, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: V parku Gustava Mahlera v Jihlavě nebude možné venčit psy. Kdo bude mít výjimku? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.