Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Díky Archeologickému létu budou moci lidé i na dno Dalešické přehrady

Při pátém ročníku Archeologického léta bude moci veřejnost 25. června na komentované prohlídky věnované nálezům v okolí Mohelna na Třebíčsku. Mimořádně bude přístupné i paleolitické sídliště Mohelno - Plevovce běžně skryté pod hladinou Dalešické přehrady. V minulých letech akce zpřístupnila například hrad Štamberk nebo novoříšský klášter, řekl archeolog Muzea Vysočiny Jihlava David Zimola.

V jednom dni budou moci lidé nejprve od 9:00 navštívit Plevovce. O dvě hodiny později začne komentovaná prohlídka pravěkého pohřebiště v přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step. Mohyla z doby halštatské je dominantou kraje. Archeologicky je ale neprobádaná, pravděpodobně ukrývá hrob člena tehdejší společenské elity ovládající region před více než 2500 lety. Odborníci prozkoumali sousední lokalitu, na které už se samotná mohyla nedochovala. Její součástí byly žárové i kostrové hroby.

Ve 13:00 začne komentovaná prohlídka archeologické expozice umístěné v Mohelně. Před prohlídkami je nutná rezervace. Bližší informace jsou na webu Archeologického léta, které pořádají Archeologický ústav Akademie věd v Brně a v Praze od června do září.

Sídliště Mohelno - Plevovce zkoumají archeologové dlouhodobě, pozůstatky prvních domů tam objevili v roce 2013. Výzkum vedou Petr Škrdla a Jaroslav Bartík. „Pravidelně poslední týden v červnu si nechají upustit vodu a zkoumají tam nejdéle týden, pak zase za rok. Prohlídka naplánovaná na 25. června je tak opravdu mimořádná. Ale je potřeba vzít si na ni vhodné oblečení, je to prostě v bahně," upozornil David Zimola.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, archeologie, zábava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky Archeologickému létu budou moci lidé i na dno Dalešické přehrady | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.