Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nejoblíbenější jména dětí na Vysočině? Loni to byli Jakub, Viktorie a Eliška

Nejoblíbenější jména dětí byla loni stejná v Česku i na Vysočině, tedy Jakub a Eliška, informovali statistici. V kraji na pomezí Čech a Moravy se ale narodilo stejně jako Elišek také Viktorií.

Jedná se o dlouhodobě oblíbená jména. „Zatímco Jakub si drží pozici nejoblíbenějšího chlapeckého jména již od roku 2011, Eliška vládne mezi dívkami od roku 2012,“ okomentoval celorepublikový výsledek mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Nejoblíbenější chlapecká jména na Vysočině v roce 2023:
1. Jakub
2. Jan
3. Matěj
4. Matyáš
5. Adam
Nejoblíbenější dívčí jména na Vysočině v roce 2023:
1. Viktorie
1. Eliška
3. Anna
4. Natálie
5. Sofie

Jakub v roce 2011 vystřídal na první místě Jana. Ten se vloni propadl na třetí místo za Matyáše. Mezi dívkami v posledních letech prudce stoupá obliba jména Viktorie, což ostatně potvrzuje statistika z Vysočiny. V první trojce se dlouhodobě drží také Anna.

Statistika dále odhalila, že obliba některých jmen se značně liší podle velikosti obce. „Například Štěpán se umístil v nejmenších obcích na jedenácté příčce, ve středně velkých městech na čtrnácté a v největších městech na 23. příčce,“ sdělil Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Oproti roku 2022 loni výrazně poklesla popularita jmen Vladimír a Ivan, naopak vzrostla popularita jmen Theo a William. Mezi děvčaty byla největším skokanem Isabela, naopak se snížil zájem o jména Monika a Melanie.

FOTO: Jméno Luka jsem pro syna plánovala dlouho, říká maminka prvního letošního občánka Jihlavy

Každý rok vždy 1. ledna všichni napjatě sledují, které miminko se na Nový rok narodí jako vůbec první. Letos se prvním občánkem Jihlavy stal malý Luka, který přišel na svět v jihlavské porodnici. A už má za sebou první velkou návštěvu.

Vysočinské porodnice loni informovaly o kuriózních jménech, byla mezi nimi Theo James, Neva, Edgar, Luka Nataniel Antonia Katarzyna nebo Sia. Netradičních jmen se dává méně než dříve, to se děti často jmenovaly podle postav v televizních seriálech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava/facebook | Zdroj ČSÚ

Štítky oblíbená jména, Jakub, Eliška, Viktorie, Matyáš, Jan, Anna, kuriózní jména

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejoblíbenější jména dětí na Vysočině? Loni to byli Jakub, Viktorie a Eliška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.