Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Výrobce lokomotiv CZ Loko zaměstnává v Jihlavě skoro 290 lidí, hledá další pracovníky

Výrobce posunovacích lokomotiv a speciálních drážních vozidel CZ Loko zaměstnává v Jihlavě skoro 290 lidí, ve vybraných profesích poptává další pracovníky. Zástupci společnosti to uvedli při dnešní akci pro veřejnost, jíž firma připomněla třicet let působení v závodě.

Moderní provoz firma v Jihlavě vybudovala z někdejšího chátrajícího depa. V posledních letech investovala do jeho rozšíření a technologií několik stovek milionů korun. Přibyla hala s rozlohou zhruba 4000 metrů čtverečních.

„Jihlava začínala řádově na čtyřiceti lidech,“ řekl generální ředitel Josef Gulyás. Uvedl, že počty pracovníků v jihlavském závodě podstatně stouply v posledních osmi letech. Celá společnost sídlící v České Třebové má skoro sedm set zaměstnanců.

„Aktuálně hledáme především elektrikáře, elektroniky, ale samozřejmě také svářeče, mechaniky, obráběče, a to nejenom do Jihlavy, ale i do České Třebové a do servisních závodů,“ doplnil provozní ředitel Jaroslav Plhák.

Železnice je perspektivní obor

Na ročním obratu celého podniku, který je nyní podle generálního ředitele okolo 4,5 miliardy korun, se jihlavský závod podílí asi sedmdesáti procenty. Vysvětlil, že je to tím, že se v Jihlavě vyrábí nové stroje, zatímco Česká Třebová je zaměřená na opravárenství a jiné služby. V minulém roce podle údajů podniku vzniklo v jihlavském závodě šestačtyřicet lokomotiv.

Někteří výrobci na Vysočině uvedli, že kvůli zpomalování ekonomiky v některých evropských zemích firmy méně investují. „Železnice je v tomhle ohledu stabilnější. A hlavně železnice jako taková je velmi perspektivní obor, takže my žádné zpomalení v tomto ohledu necítíme,“ sdělil Gulyás. Podle něj k tomu přispívá i takzvaný Green Deal, tedy Zelená dohoda pro Evropu. Firma CZ Loko zavedla nové portfolio duálních vozidel. „Což je to, co nám momentálně zásadně zvyšuje poptávku,“ dodal.

Firma CZ Loko kompletuje v Jihlavě lokomotivy v nové hale za 150 milionů korun

Výrobce kolejových vozidel CZ Loko postavil v jihlavském závodě montážní halu přibližně za 150 milionů korun. V nových prostorách je možné kromě dalších prací měsíčně sestavit čtyři velké lokomotivy. Firma sídlící v České Třebové zaměstnává v...

V Jihlavě dnes společnost ukázala nové lokomotivy DualShunter 2000, které jsou elektrické a mají také spalovací motor. Sloužit tak mohou na elektrifikovaných tratích i na tratích a vlečkách, které elektrifikované nejsou. První série těchto lokomotiv je určená pro italský trh. Nových duálních vozidel má firma ve výrobě pět a na následující dva roky má objednávky na dalších deset, informoval Gulyás.

CZ Loko je česká firma s tradicí 175 let. Dnešní akce pro veřejnost začala dvě hodiny před polednem. Přes deštivé ráno přišli početní návštěvníci hned po otevření brány.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky železnice, lokomotiva, CZ Loko, zaměstnanci, veřejnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce lokomotiv CZ Loko zaměstnává v Jihlavě skoro 290 lidí, hledá další pracovníky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.