Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

V Telči to žije. Budou tam hostit setkání hasičů, výstavy a festivaly. Turistům nabízí nové stezky

V Telči na Jihlavsku se v polovině června uskuteční celostátní setkání hasičů s jejich historickými prapory. V kulturním programu města jsou přes léto výstavy a hudební festivaly i retro závod automobilů.

Setkání ke 160. výročí existence dobrovolných hasičů bude v Telči 15. června. Hlavní program začne dvě hodiny po poledni na náměstí Zachariáše z Hradce. Přihlášené jsou sbory se 753 prapory, hasiči také přijedou své praporečníky povzbudit. „Počítáme s účastí asi 6000 hasičů,“ řekl Josef Bidmon z pořádajícího Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Jeden z nejstarších praporů z Jevíčka, který bude k vidění, je podle něj z roku 1890.

Chtějí, aby se turisté zdrželi

Turistům také město nabídne nové procházky. „Telč je město UNESCO a tahle značka nám přivádí jednodenní výletníky i vícedenní turisty,“ uvedla Eva Janoušková z Odboru kultury a cestovního ruchu v Telči. Dodala, že snahou města je udržet návštěvníky ve městě delší dobu a podpořit návštěvnost i mimo hlavní turistickou sezonu. „Snažíme se dělat propagaci na sociálních sítích, na cestovatelských portálech,“ vysvětlila.

Zámek v Telči se po tříleté obnově naplno otevře koncem července. Nabídne také zimní prohlídky

Státní zámek v Telči poprvé představí veřejnosti opravené prostory 27. července a o den později už bude v plném provozu všech pět prohlídkových tras, řekl kastelán Bohumil Norek. Tříletá revitalizace zámku podle dřívějších informací stála přes...

Letošní novinkou bude vycházka, na níž se pomocí QR kódů lidé doví víc o místech spojených například se spisovatelem Františkem Kožíkem nebo malíři Antonínem Slavíčkem a Mílou Doleželovou. Míle Doleželové, která v Telči žila, je věnovaná také samostatná vycházková trasa. Funguje od letoška. Expozice z díla malířky Doleželové je od loňského června otevřená v telčském univerzitním centru Masarykovy univerzity. „Navštívilo ji už skoro pět tisíc lidí,“ řekla Lucie Zemanová z centra.

Prázdniny v Telči: Přes sto vystoupení

První hudební festival v Telči bude 21. a 22. června. Na ploše bývalého zimního stadionu poblíž náměstí vystoupí například skupiny No Name, Tata Bojs a Walda Gang. Akce se uskuteční potřetí.

Tradiční festival Prázdniny v Telči začne 26. července. Na pěti scénách bude v 17 dnech podle organizátorů přes sto hudebních a divadelních vystoupení. „Nemůže chybět Druhá tráva, Hradišťan, Nezmaři, Bratři Ebenové, Žalman,“ uvedl zakladatel festivalu Milan Kolář k hostům letošního 42. ročníku. Novinkou budou diskuse s různými osobnostmi v Univerzitním centru.

Výstavy prací kovářské rodiny Habermannů budou od začátku srpna v městské galerii Hasičský dům a v malé galerii Šatlava.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SDH Kněžice

Štítky hasiči, prapor, turisté, stezka, festival, Prázdniny v Telči, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Telči to žije. Budou tam hostit setkání hasičů, výstavy a festivaly. Turistům nabízí nové stezky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.