Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

H. Brod uvolní místo vybrané krajem pro stavbu krajské knihovny

Havlíčkův Brod uvolní místo u kulturního domu Ostrov pro stavbu krajské knihovny, již chystá kraj. Pozemek využívaný jako parkoviště byl vyčleněn pro dopravní infrastrukturu. Návrh změny v územním plánu, která na něm umožní stavbu knihovny, schválilo pondělní zastupitelstvo města. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Tecl (ODS). O stavbě knihovny uvažuje kraj řadu let. Podle Tecla je šance projekt konečně uskutečnit, protože na něj kraj může požádat o dotaci.

"Zastupitelstvo vyslalo významný signál Kraji Vysočina, že stojí o to, aby zde nová krajská knihovna byla vybudována," řekl Tecl. Provedení změny územního plánu, který pozemek u Ostrova uvolní pro občanskou vybavenost, potrvá ještě měsíce a zastupitelé o tom budou rozhodovat ještě dvakrát. Tecl ale uvedl, že pokud je změna schválena poprvé, nepamatuje si, že by ji později zastupitelstvo zastavilo. Pozemky potřebné pro novou budovu knihovny patří městu.

Kraj Vysočina původně plánoval postavit novou krajskou knihovnu v areálu havlíčkobrodské nemocnice, ale loni od tohoto záměru upustil s tím, že se tam chystá jiná výstavba pro nemocnici a sociální služby. Nedávno kraj vyčlenil peníze na základní studii ke knihovně u Ostrova s tím, že další termíny příprav se budou odvíjet od ochoty havlíčkobrodského zastupitelstva provést potřebnou změnu v územním plánu města.

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě vznikla v roce 2001. Působí ve třech pronajatých prostorách, využívá také zázemí městské knihovny. Disponuje 314.000 svazky. Knihovní fond je uložen na ploše přes 900 metrů čtverečních a její potřeba ročně narůstá zhruba o 50 metrů čtverečních.

Zdroj: ČTK

Štítky knihovna, Havlíčkův Brod, Jan Tecl, územní plán, Ostrov, ODS, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

H. Brod uvolní místo vybrané krajem pro stavbu krajské knihovny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.