Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oblíbení tuleni se do jihlavské zoo nevrátí. Zatím jsou místo nich kapři, o dalších plánech se diskutuje

Kapry místo tuleňů mohou nyní vidět návštěvníci jihlavské zoologické zahrady ve vodě vedle obchodu se suvenýry. Vedení zoo diskutuje možné využití expozice s městem, zatím ale definitivní rozhodnutí nepadlo.

Jihlavská zoo po šestnácti letech ukončuje chov oblíbených tuleňů. Snad to návštěvníci pochopí, doufá ředitel

Po šestnácti letech ukončuje Zoo Jihlava chov tuleňů, který se poslední dobou potýkal s problémy. Posledního samce Robbieho mohou návštěvníci zahrady vidět ještě během února, pak je naplánovaný jeho transport do Itálie.

„Plán využití diskutujeme v rámci výhledu, ale to není reálné pro tuto chvíli,“ potvrdil ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. Prozatím tak je ve vodě šest kaprů, ke kterým by mohlo přibýt ještě několik jeseterů.

Tuleni v Zoo Jihlava

- první byl Arthos, který ve svých třech letech přijel v roce 2003 z Bernu
- následně se do Jihlavy dostaly samice Tamina a Lilly z Německa
- po smrti Arthose přijel v roce 2020 Robbie ze Zoo Ústí

V lokalitě by mohly být také kajky nebo jiní ptáci, jedná se ale o otevřený prostor a tak by hrozil problém s kunou nebo norkem. Proto Vašák uvažuje o tom, že by na hladině mohly být labutě ze záchranné stanice.

Dříve přitom byl v plánu jihoamerický koutek. „Výhledově zde uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část včetně výběhu vyder malých předělat, a chovat zde vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi,“ prozradil loni v lednu Vašák. 

Dříve oblíbení tuleni se už nevrátí. „Není to tak, že by přišli a hned bylo vidět, že jim to nesvědčí, vypadali dobře, samice byly schopny rodit, ale na šestnáctém roku nám odešli úplně všichni,“ řekl Vašák s tím, že něco bylo špatně, nejsou ale známé všechny souvislosti.

Samice rysa z jihlavské zoo je už déle než rok na útěku, což je rekord. Nikdo neví, co se s ní stalo

Samice rysa, která utekla z jihlavské zoologické zahrady koncem předloňského roku, se stále nevrátila zpět. Stopy navíc zmizely a tak se aktuálně neví, jestli ještě žije.

V Jihlavě totiž došlo na podzim 2022 k úhynu dvou samic. Ve vodě zůstal jen tuleň Robbie, který se loni v půlce února odstěhoval do Itálie. Sám tehdy vlezl do transportní klece. V Zoo di Napoli se přidal ke čtyřem dalším tuleňům, díky blízkosti moře ho čekal dostatek čerstvých ryb. Právě s potravou byl ve středozemním Česku největší problém.

Za vstup do Zoo Jihlava si lidé připlatí. Rehkovi sem mohou na Den ptactva zdarma

Jihlavská zoologická má za sebou úspěšný rok 2023. Překonala návštěvnický rekord a z chovatelských úspěchů lze jmenovat světovou raritu – mláďata aligátorů čínských. A na tento rok Zoo Jihlava chystá řadu novinek. Mimo jiné bude muset zvýšit...

První tuleň obecný, Arthos, přijel do Jihlavy v roce 2006 z Bernu. Jmenoval se Arthos a v zoo žil do roku 2018, zemřel v patnácti letech. Postupně k němu přibyly samice Tamina a Lilly, které pocházely obě z Německa. Robbie se do Jihlavy dostal na konci roku 2020, přijel ze Zoo Ústí.

Ohodnoť článek

Foto Zoologická zahrada Jihlava / Facebook

Štítky tuleň, Robbie, Zoo Jihlava, kapr, Jan Vašák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbení tuleni se do jihlavské zoo nevrátí. Zatím jsou místo nich kapři, o dalších plánech se diskutuje | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.