Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Město Jihlava začne letos stavět vodojem Bukovno, dostalo stavební povolení

Krajská Jihlava začne letos stavět vodojem Bukovno, má na něj stavební povolení. Vodojem bude napojený na nynější vodovody. Protékat jím bude také pitná voda z přehrady Švihov na řece Želivce, až město postaví chybějících deset kilometrů přivaděče od Štoků na Havlíčkobrodsku. Podle předpokladu radnice bude vodojem stát okolo 80 milionů korun. V letošním městském rozpočtu je na něj určeno prvních 25 milionů korun. Vyplývá to z údajů na webu města.

Vodojem bude za Lesnovem. Podle radnice pomůže stabilizovat jihlavskou vodárenskou síť a umožní využít pro rozvoj města nové lokality. „Laicky řečeno, po jeho zprovoznění dostaneme vodu do těch oblastí, kde dnes máme problém s tlakem nebo s množstvím vody, která je v místě potřeba," uvedl náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Po vybudování přivaděče od Štoků získá krajské město další zdroj pitné vody. Napojit se chce na přivaděč vody ze Želivky, který předloni do Štoků dovedla firma Vodovody a kanalizace (VAK) z Havlíčkova Brodu. Pokud na to město dostane dotace, mohla by se podle náměstka dostat do Jihlavy první voda ze Želivky v roce 2028. Přitékat by jí pak mělo 50 litrů za vteřinu.

Teď teče do padesátitisícové Jihlavy a jejích městských částí, které nemají své vrty, přibližně 140 litrů vody za vteřinu. Přes úpravnu v Hosově město zásobují pitnou vodou nádrže Hubenov, Nová Říše a soustava jihlavských pístovských rybníků.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky vodojem, povolení, voda, stavby, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jihlava začne letos stavět vodojem Bukovno, dostalo stavební povolení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.