Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čistírna odpadních vod v Kamenici nad Lipou potřebuje nákladnou rekonstrukci

Asi 35 let stará čistírna odpadních vod v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku potřebuje rekonstrukci. Starosta přibližně čtyřtisícového města Tomáš Tesař (nezávislý) odhaduje, že náklady mohou být i víc než 50 milionů korun. Letos chce radnice zadat projektovou dokumentaci, na kterou v rozpočtu vyhradila milion korun, a v příštích letech zajistit na opravu financování včetně dotací. Oprava by pak mohla začít za dva roky. Naposledy se čistírna modernizovala před 20 lety.

"Životnost čističky už je na hraně, oprav je tam hodně a finanční náročnost je čím dál vyšší, proto jsme provedení rekonstrukce v následujících dvou třech letech označili za prioritu," řekl Tesař. Rozpočet města je okolo 120 milionů korun, na všechny investice je v něm vyhrazená asi třetina. Na opravu čistírny bude město zřejmě vyřizovat úvěr. I v případě zisku dotace by byla jeho spoluúčast podle odhadu starosty okolo 30 procent.

Čistírna odpadních vod slouží jen pro město bez místních částí, kterých má Kamenice nad Lipou sedm. "Většina nemá vybudovanou kanalizaci. Lidé to musejí řešit jímacími septiky, čističkami nebo dovážením na tu naši čističku," řekl Tesař.

V loňském roce zadalo město na opravu čistírny studii proveditelnosti. Dokončená bude do konce ledna. "Naznačí nám, jak by měla vypadat projektová dokumentace. Ještě nemáme vyčíslenou hodnotu opravy, čekáme na studii proveditelnosti, ze které by to mělo vzejít. Budou to ale desítky milionů a bojíme se, že to budou vyšší desítky - 50 i 60 milionů korun," řekl Tesař.

Součástí rekonstrukce má být také výměna kaolisu a nová kalová nádrž, kterou bude plnit odpadní voda z místních částí. Budovat v nich kanalizace není podle Tesaře reálné, někde to není technicky možné, především by to ale bylo neúměrně nákladné.

Čistírna je kapacitou nastavená až pro 7000 obyvatel, což město nepotřebuje. Zvýšení kapacity se podle Tesaře dělalo před 20 lety s vizí toho, že bude ve městě průmyslová zóna s mlékárnou nebo zinkovnou. Ze záměru ale sešlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kamenici nad Lipou

Štítky ČR, správa, stavby, Kamenice nad Lipou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čistírna odpadních vod v Kamenici nad Lipou potřebuje nákladnou rekonstrukci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.