Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj přidá na opravy kostela svatého Ignáce v Jihlavě půl milionu. Celkem vyšly skoro na 30 milionů korun

Kraj Vysočina se chystá přispět na dokončované opravy barokního kostela svatého Ignáce v Jihlavě půl milionem korun. Žádost farnosti projednala krajská rada a doporučila ji krajskému zastupitelstvu schválit. Čelní fasádu kostela s plastickou výzdobou a střechu začala farnost opravovat vloni, práce stály skoro 30 milionů korun.

Největší dotaci, 25,9 milionu korun, poskytly takzvané norské fondy. „Římskokatolická farnost se na nás obrátila, zda bychom s tou zhruba čtyřmilionovou částkou zatím nepokrytého schodku nepomohli," řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Uvedl, že další peníze bude farnost shánět z dalších zdrojů. „My jsme se pro tu podporu rozhodli z toho důvodu, že se jedná o jednu z nejvýznamnějších barokních památek," řekl.

Kostel svatého Ignáce z Loyoly je raně barokní jednolodní stavba se dvěma věžemi v průčelí. Postavený byl v letech 1683 až 1689. Vystavené tam je sousoší Jihlavské piety z roku 1400, které je národní kulturní památkou. Farnost chce kostel na Masarykově náměstí víc zpřístupnit veřejnosti, v prosinci představí nové expozice.

Farnost už má slíbenou dotaci na pokračování oprav kostela. V žádosti zaslané kraji farář Marian Jiří Husek uvedl, že kvůli zvýšeným nákladům první části obnovy by si farnost pokračování oprav nemohla dovolit.

Druhá etapa obnovy 

Na řadu by ve druhé etapě obnovy měly přijít opravy další části venkovní fasády kostela, která je v havarijním stavu, a restaurování malby zdobící kostelní strop. Na to má farnost podle vyjádření zaslaného kraji slíbených 38 milionů korun z evropského dotačního programu IROP, sama by se měla na opravách podílet pěti miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky kostel, obnova, sv. Ignác, náměstí, oprava, správa, církve, památky, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přidá na opravy kostela svatého Ignáce v Jihlavě půl milionu. Celkem vyšly skoro na 30 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.