Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odešly příliš brzy, zůstávají pouze vzpomínky. V Jihlavě se sejdou rodiče, kteří přišli o své děti

Před dvanácti lety se Česká republika poprvé připojila ke Světovému dni památky zesnulých dětí. Připomínáme si ho každou druhou neděli v prosinci. Ve stejný čas se na všech místech zapalují svíčky, a tvoří se tak virtuální vlna světla po celé zeměkouli. Také v Jihlavě se sejdou rodiče, kteří přišli o své děti.

Ve svém okolí často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají děti a mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní - spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty rovněž dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání nebo třeba v sousedství. A právě proto si každou druhou prosincovou neděli připomínáme výše zmíněný Světový den památky zesnulých dětí.

Posláním Světového dne památky zesnulých dětí je uctění památky zesnulých dětí, zapojení přátel rodin při přípravě vzpomínkové akce či podpory vzpomínky. Vyjádření sounáležitosti se všemi pozůstalými rodinami na celém světě.

Díky dobrovolníkům ze spolku Dlouhá cesta můžeme na předčasně zesnulé děti zavzpomínat i my, a to prostřednictvím akce Zapalme svíčku. K té se připojí i krajské město Vysočiny, a to v neděli 10. prosince od 17 hodin v kostele sv. Jakuba.

Svíčky budou na místě zdarma 

Setkání Zapalme svíčku se bude v Jihlavě konat 10. prosince v kostele sv. Jakuba od 17 hodin. Všechny další informace jsou uvedeny na webu.

„Na nástěnku bude možné přiložit fotografii či vzkaz,“ sdělila redakci Drbny jedna z organizátorek Monika Kastnerová. Dodala, že na místě budou zdarma k dispozici svíčky. Spolupořadatelem akce Zapal me svíčku je Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba.

„Budeme vděčni za šíření poslání dne: uctění památky všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout,“ vzkazuje veřejnosti Monika Kastnerová. 

Zapalme svíčku na jiných místech Vysočiny 

Kromě Jihlavy se na Vysočině k akci Zapalme svíčku připojí i lidé ve Žďáru nad Sázavou, a to v 17 hodin v bazilice Nanebevzetí P. Marie. Třetím městem v regionu bude Pelhřimov. Tady je začátek posunutý na 18 hodinu a lidé zavzpomínají v Kapli sv. Kříže. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Pelhřimov

Štítky úmrtí, dítě, rodina, svíčka, vzkaz, Dlouhá cesta, kostel, sv. Jakub, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešly příliš brzy, zůstávají pouze vzpomínky. V Jihlavě se sejdou rodiče, kteří přišli o své děti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.