Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlavští mladí skauti prodloužili patronát nad lavičkou Václava Havla. Každou středu ji chodí kontrolovat

Každou středu jsou v Jihlavě u kina Dukla k vidění mladí skauti. Na místě se schází proto, aby očistili a zkontrolovali lavičku Václava Havla, o kterou se starají již od listopadu 2021. Jsou totiž jejími patrony.

U lavičky, jež je vzpomínkou na bývalého prezidenta Václava Havla, se schází vždy s utěrkami a mokrými houbičkami. Vyleští skleněné prvky, utřou povrchy a zkontrolují, jestli není poničená.

Lavičku Václava Havla v minulosti několikrát poničili vandalové a město ji muselo opravit. Na jedno zimní období byla dokonce odstraněna, aby prošla další opravou. 

V Jihlavě je lavička od roku 2020. Nachází se v bezprostřední blízkosti kina Dukla. 

„O lavičku se stará přibližně desítka členů chlapeckého oddílu Káňat," doplnila Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů s tím, že péče o lavičku není nijak nákladná, a pokud zde skauti najdou nějakou závadu, tak ji ihned nahlásí příslušnému pracovníkovi majetkového odboru magistrátu města, který pak zajistí opravu.

„Skauti nás oslovili, zda by mohl jejich patronát nad lavičkou Václava Havla pokračovat i nadále. Mně osobně to dává velký smysl a na osobní schůzce jsme se poměrně rychle domluvili na další spolupráci. Poděkoval jsem jim, že se o lavičku ve svém volném čase starají,“  uvedl náměstek pro úsek školství, kultury a tělovýchovy a životní prostředí Richard Šedivý.

Oddíl Káňat patří pod středisko Divočáci Jihlava hnutí Junák – český skaut. O lavičku se starají již od listopadu 2021. Od té doby v sousvislosti s lavičkou nezaznamenali žádný vandalský čin. „Od doby, co patronát držíme, jsme nezaznamenali žádný vandalismus ani jiné poškození lavičky. Jsme moc rádi, že lavička byla hojně používána například při Landscape festivalu a rovněž že je již tradičně velmi používána také návštěvníky Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů,“ uvedl Ondřej Novák přezdívaný Houska.

Již dříve jihlavští skauti uvedli, že Václav Havel pro ně nebyl „jen” prezidentem, ale také jejich skautským bratrem s přezdívkou Chrobák. 

Kromě lavičky Václava Havla drží skauti, respektive skautky ze sesterského oddílu Lišky, patronát nad Vílaneckým rašeliništěm. „Jezdíme tam dvakrát ročně na společnou výpravu, kdy pod odborným vedením pomáháme v obnově rašeliniště,“ doplnil Houska.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky skaut, patronát, lavička, Václav Havel, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Kdyby skautíci jen tušili, jakému vlastizrádci a zaprodanci hlídají lavičku... Ale není se co divit - Skautský Institut je pod dozorem zahraničních rozvědek pomocí nasazených ziskovek, které platíme ze svých daní.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 13:57Odpovědět

Jihlavští mladí skauti prodloužili patronát nad lavičkou Václava Havla. Každou středu ji chodí kontrolovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.