Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tržnice na náměstí v Jihlavě brzy ukončí svůj provoz. Po zimní přestávce se otevře zase na jaře

Více než půl roku mohli lidé v Jihlavě nakupovat na tržnici na Masarykově náměstí. Nyní trhovcům sezona pomalu končí. Poslední možnost nakoupit si květiny, ovoce, zeleninu a další produkty bude 2. listopadu. Poté se tržnice před zimou uzavře.

„Služby města Jihlavy (SMJ) na základě smlouvy s městem Jihlava dne 3. dubna 2023 zahájily provoz tržnice na Masarykově náměstí. Prodejní místa na tržnici tvořilo během sezóny 14 pultů. Trhovci zde mohli prodávat zemědělské produkty, květiny, potraviny, řemeslné a rukodělné výrobky. Prodávaný sortiment se ale většinou týkal hospodářských přebytků. Jednalo se zejména o ovoce a zeleninu. Tento prodej převažuje během letního a podzimního období. Naopak v jarních měsících trhovci prodávali nejvíce květiny, sazenice salátu, paprik, rajčat, okurek a dalších produktů," informoval mluvčí SMJ Martin Málek. 

Jeden den trhovce na nájmu stojí 300 korun, přičemž zájem trhovců vždy záleží na aktuálním počasí. 

ANKETA: Dva měsíce do Štědrého dne. Jihlava láká na dvě kluziště, strom z Březinek přijede na náměstí 22. listopadu

Přesně za dva měsíce budeme slavit Štědrý den. A to je tedy ideální čas k tomu představit si, jak budou letošní Vánoce probíhat v krajském městě Vysočiny.

Zázemí tržnice tvořil určený prostor, který nebyl oplocen a na noc ho nešlo zamykat. Na místě byla také mobilní umývárna pro prodávající. „Dřevěný stánek, který stál u tržnice, měl k dispozici správce tržnice. Ten řídil prodej, vybíral poplatky a kontroloval oprávnění i podmínky prodeje. Tržnice byla vybavena kontrolní váhou na převážení koupeného zboží. Na tržnici se umísťoval kontejner na komunální odpad, papír, plasty a bio odpad," jmenuje dále Málek. 

Zboží na Dušičky 

Blíží se Dušičky, na to reagují prodejci, kteří nyní prodávají toto tematické zboží. Tržnice se proto uzavře až po Památce zesnulých, tedy od 3. listopadu. Zboží s dušičkovou tematikou by si na tržnici ráda zakoupila třeba i Jana Fialová, která kolem stánků chodí každý den po cestě do práce. „V létě je to fajn, často se tu stavím třeba pro čerstvé jahody nebo meruňky, to bývá ta nejlepší svačina. Často tu koukám i na kytky do truhlíků. Možná takový tip pro prodejce - líbilo by se mi, kdyby tu byl nějaký prodejce s čerstvým pečivem nebo třeba nějaké klobásky, sýry, třeba kozí," sdělila redakci Drbny Jihlavačka Jana Fialová. 

Tržnice na jihlavském náměstí je otevřena každý všední den od 7 do 17 hodin. V sobotu a v neděli jsou stánky zavřené. 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky trhy, tržnice, nákup, zboží, sezona, prodejce, Masarykovo, náměstí, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržnice na náměstí v Jihlavě brzy ukončí svůj provoz. Po zimní přestávce se otevře zase na jaře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.