Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nacisté 24. října 1942 popravili řadu odbojářů, třeba i krejčího z Nového Města na Moravě. Zabili i jeho manželku

Dnes uplynulo přesně 81 let ode dne, kdy nacisté popravili několik odbojářů. Mezi nimi byl i Adolf Bradáč, krejčí a rodák z Nového Města na Moravě, společně s jeho manželkou Marií. Manželé byli vězněni a 24. října 1942 byli v koncentračním táboře zastřeleni.

Vyučil se krejčím 

Adolf Bradáč se narodil 15. června 1901 v Novém Městě na Moravě. Měl hodně sourozenců. V Hostomicích na Berounsku se vyučil krejčím. Zároveň se zde seznámil se svou budoucí manželkou Marií Zikovou. Manželé se přestěhovali do Třebotova poblíž Prahy, poté bydleli na Pankráci, v Nuslích a v roce 1939 zakotvili na pražských Vinohradech.

Manželé Bradáčovi si na Vinohradech otevřeli velké krejčovství, Adolf šéfoval deseti zaměstnancům. V roce 1925 se manželům narodila dcera Jarmila.

Stali se z nich odbojáři 

Adolf i Marie vstoupili do protinacistického odboje, a to na žádost Anny Šrámkové. S tou se znala Marie Šrámková z Československého červeného kříže. U Bradáčových našel na dva týdny azyl Adolf Opálka, člen výsadku Out Distance a velitel všech československých parašutistů na území Protektorátu Čechy a Morava. Od Bradáčových po týdnu odešel a ukrýval se v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje na pražském Novém Městě.

Gestapo začalo zatýkat 

Adolf Bradáč se v krejčovství scházel s Vladimírem Petřkem a Václavem Čiklem k plánování další pomoci. Po zradě dalšího z příslušníků výsadku Out Distance Karla Čurdy začalo gestapo se zatýkáním spolupracovníků parašutistů. To samozřejmě Adolfu Bradáčovi neuniklo, a pro jistotu 17. června 1942 raději poslal dceru Jarmilu k prarodičům do Hostomic, což jí s největší pravděpodobností zachránilo život.

Zemřeli devět hodin po sobě 

Bradáčovi byli zatčeni pět dní po odeslání dcery do Hostomic. Prošli věznicí na Pankráci a v terezínské Malé pevnosti. 29. září 1942 je stanný soud odsoudil k trestu smrti. Byli převezeni do koncentračního tábora Mauthausen. A tam je 24. října 1942 nacisté zastřelili. Odehrálo se to během fingované zdravotní prohlídky. Marie byla zastřelena ráno v 8:40, Adolf navečer v 17:34.

Podle vystavených úmrtních listů byli 24. října 1942 lidé vražděni v intervalech po 2 minutách téměř 9 hodin, ten den celkem zemřelo 262 osob.  

Další skupina 31 spolupracovníků a rodinných příslušníků parašutistů byla popravena 26. ledna 1943.

Zdroj: payne.cz

Ve stejný den zahynuli, kromě Bradáčových, na stejném místě další čeští odbojáři – stejné datum úmrtí jako Bradáčovi má třeba i Břetislav Bauman, Jan Bejbl, Vladimír Bergauer a Marie Brunclíková.

Dceru Jarmilu nakonec potkal lepší osud. Rozhodla se pro návrat do Prahy, kde bydlela u příbuzných v Podolí. Učila se kadeřnicí, a to z počátku bez povšimnutí gestapa. Do zabaveného bytu Bradáčových se ale nastěhovala německá rodina, která zde zjistila její existenci a nahlásila jí úřadům.

Internace je nucené uvěznění osoby a její držení na určitém místě nebo na omezeném prostoru po určitou dobu. Internace byla uvalena zpravidla z politických, náboženských, etnických či jiných společenských příčin.
Zdroj: wikipedia 

24. listopadu 1942 byla Jarmila zatčena, už to ale bylo mimo vlnu rodinných příslušníků odbojářů. Díky tomu jí pravděpodobně potkal příznivější osud.

Vyučila se a následovala svatba 

Odvezli ji do Petschkova paláce a posléze byla internována na Jenerálce a v táboře ve Svatobořicích. Začátkem května 1945 byla v Plané nad Lužnicí osvobozena. Po válce se vyučila kadeřnicí, vdala se a s příjmením Kubrychtová žila v rodišti své matky – Hostomicích.

Vzpomínka na odbojáře 

Na terase kostela sv. Cyrila a Metoděje, konkrétně na pomníku, jsou napsána jména manželů Bradáčových. Jsou tam uvedeni i spolupracovníci parašutistů a jejich rodinní příslušníci, kteří byli popraveni v Mauthausenu.

Dům manželů Bradáčových v Záhřebské ulici v Praze, foto: encyklopedie.praha2.cz

Kromě toho v roce 2017 byla manželům Bradáčovým v místě jejich bydliště v Záhřebské ulici 6 v Praze odhalena pamětní deska. Na ní stojí tento text: „V tomto domě žili obětaví členové odboje Marie Bradáčová a Adolf Bradáč. Za pomoc výsadku Anthropoid byli popraveni nacisty 24. 10. 1942 v Mauthausenu. U příležitosti 75. výročí operace Anthropoid věnuje Městská část Praha 2". 

Další pamětní deska Bradáčových s jejich jmény je umístěna na domě v Lumírově ulici číslo 11. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto encyklopedie.praha2.cz, payne.cz, wikipedia | Zdroj encyklopedie.praha2.cz, payne.cz, wikipedia

Štítky válka, odboj, odbojář, úmrtí, vzpomínka, nacisté, Adolf Bradáč, Marie Bradáčová, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Pro pochopení jak my a svět došel dnešního zmaru filmy Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, na yt viz agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984,Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Okamžik záblesku, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů, převlečených soudruhů soukmenovců, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska. Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,...

Úterý, 31. října 2023, 01:15Odpovědět

Martin Vaněk

No, a kolaborantům z nacismem rozdává PePa státní vyznamenání, a ještě by jim rád rozdal i naše majetky...

Neděle, 29. října 2023, 11:28Odpovědět

Nacisté 24. října 1942 popravili řadu odbojářů, třeba i krejčího z Nového Města na Moravě. Zabili i jeho manželku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.