Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zoo Jihlava hlásí dobré zprávy, mláďata vzácného aligátora přijímají potravu. Máme z toho velikou radost, říkají chovatelé

Odchov čtyř mláďat vzácného aligátora čínského, která se v jihlavské zoo narodila na konci července, zatím probíhá úspěšně. Malí plazi přijímají potravu, což je považováno za překlenutí prvního kritického období.

Úspěch světového významu. V jihlavské zoo se vylíhla čtyři mláďata kriticky ohroženého aligátora

Jihlavská zoo nepřestává zásobovat pozitivními informacemi o nově narozených mláďatech. Nyní se ale jedná o skutečně výjimečnou událost, v úterý se totiž vylíhla čtyři mláďata kriticky ohroženého aligátora čínského.

„První kritické dny jsou za námi a my můžeme říct, že všichni aligátoři jsou v pořádku a přijímají potravu,“ sdělila radostnou novinu Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení v Zoo Jihlava. 

„Máme z toho velikou radost, protože se jednalo o první kritické období. Samozřejmě, ještě není vše vyhráno a stále nás čeká dlouhá cesta,“ upozorňuje. Pro zajímavost, mláďata jedí drobné ryby, postupně jim bude nabízena i jiná potrava, např. krevetky.

Aligátor čínský je menší druh a dorůstá do průměrné délky 150 cm, největší jedinci můžou mít něco málo ke 2 metrům. Jejich váha dosahuje 40 kg. Potravou jim jsou různí bezobratlí, ale žerou také ryby. Pochází z východní Číny, z povodí řeky Jang-c’-tiang.

Aligátoři jsou stále trochu plaší a i když jsou na chovatelky zoo zvyklí, přeci jen je nutné co nejvíce eliminovat stres a dopřát i klid.

Pokud se podaří aligátory odchovat, bude se jednat o úspěch světového významu. Původně obývali rozsáhlé území, dnes jich ve volné přírodě žije zhruba posledních 200 jedinců. Řadí se tak ke kriticky ohroženým druhům. V České republice jsou jen dvě zoo, která tyto aligátory chová, v Evropě jich má celkem 11 institucí.

Jihlavská zoo chová aligátora čínského od roku 2017, kdy získala samici vylíhlou v roce 2009, o rok později k ní přibyl samec z japonské zoo, který se vylíhl v roce 2012.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Oberreiterová, Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, mládě, aligátor čínský, odchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Jihlava hlásí dobré zprávy, mláďata vzácného aligátora přijímají potravu. Máme z toho velikou radost, říkají chovatelé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.