Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Méně prachu, chladnější dlažba. Ulicemi Jihlavy denně projíždí kropicí auto, vejde se do něj sedm kubíků vody

Alespoň chvilkové ochlazení kromě zmrzliny nebo ledového nápoje, přinese rosení ulic ve městě, které v Jihlavě už třetí týden provádí Služby města Jihlavy (SMJ). Kropicí vozidlo vyjíždí každou hodinu, první jízda je v 10 hodin, poslední zhruba v 18 hodin.

Rosení vozidlem v krajském městě Vysočiny probíhá v městské památkové rezervaci. „Rosení místních komunikací se provádí z důvodů snížení prašnosti, osvěžení a zvlhčení teplého vzduchu. Také se tím ochladí městská dlažba, z které v těchto tropických dnech sálá nepříjemné horko. Vodu na rosení čerpají SMJ do cisterny přes hydrant, který se nachází u smetkové rampy na ulici Mostecká. Do kropičky se vejde 7 kubíků vody. Nepsaným pravidlem je, že ulice se kropí když venkovní teploty delší dobu přesahují teploty 28°C a výše," popsal v tiskové zprávě Martin Málek, mluvčí SMJ.

Jihlavské městské služby kropení provádí na základě objednávky města Jihlavy a po dohodě s odborem dopravy. „Věříme, že tato služba alespoň trochu usnadní občanům města dýchání a pohyb po rozpálených jihlavských ulicích v těchto horkých dnech, které panují v celé Evropě," věří mluvčí Málek. 

Hodilo by se i mlžítko 

Alespoň chvilkové ochlazení může lidem ve městěch přinést takzvané mlžítko, to však v Jihlavě zatím chybí. To by však velmi ocenila oslovená obyvatelka Jihlavy Marie Švihálková. „To by se určitě líbilo nejen dětem, ale i nám, dospělým. Tak možná takový nenápadný apel na vedení radnice. Jinak to kropení je dobrý nápad, jen to pomůže fakt jen na chvilku," řekla před pár dny redakci Drbny Marie Švihálková. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky ochlazení, kropicí, vozidlo, horko, teplo, léto, voda, centrum, město, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Méně prachu, chladnější dlažba. Ulicemi Jihlavy denně projíždí kropicí auto, vejde se do něj sedm kubíků vody | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.