Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Lidé v Jihlavě odkládají nepotřebné věci do re-use skříně. Tu opakovaně poškodili vandalové

Už více než půl roku funguje v Jihlavě na největším sídlišti – na Březinkách – takzvaná re-use skříň. Tam mohou obyvatelé odkládat nepotřebné drobné věci, jako třeba knížky, nádobí nebo například dekorace do domácnosti. Podle zjištění redakce Jihlavské Drbny lidé v Jihlavě tuto skříň hojně využívají. Bohužel se však našli i vandalové, kteří skříň několikrát poškodili.

Do skříně, jež se nachází v prostoru parkoviště za zdravotním střediskem poblíž obchodního centra, lidé nosí věci, které již doma nepotřebují, a skončily by tedy třeba v kontejneru. „Do skříně by mělo být odkládáno zejména vybavení domácnosti, jako jsou nádobí, hrnce, mechanické domácí spotřebiče a podobně. Dále také obrazy, rámy na obrazy, vázy, dekorace do domácnosti, květináče, originální CD, DVD, gramofonové desky, knihy, časopisy, hračky a další. Nepatří sem textil, nábytek a elektrospotřebiče. Textil a drobné elektrospotřebiče je možné odložit do daných kontejnerů nebo je odevzdat na sběrných dvorech. Nábytek, koberce, sušáky na prádlo a další rozměrné věci je potřeba odvézt do sběrného dvora. Prosíme, neodkládejte věci okolo skříně, ani vedle kontejnerů na odpad," apelovala vloni na podzim Katarína Ruschková, vedoucí jihlavského odboru životního prostředí.

Jak jsme zjistili, lidé do skříně během prvního půl roku provozu nejčastěji odkládají knížky, hračky, nádobí, ale i boty a oblečení. „Občas se zde objeví i drobné nářadí,“ zmínil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Re-use centrum v Jihlavě na Brtnické ulici je otevřeno stejně jako sběrný dvůr, tedy ve všední dny od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9:00 do 13:30. Re-use skříň je přístupná kdykoliv, tedy 24 hodin 7 dní v týdnu. 

Skříň pro odkládání nepotřebných věcí se už stala i terčem vandalů. Opakovaně byly utržené plexisklové dveře, vandal navíc poškodil jednu ze stěn. „V tuto chvíli tady máme jednoho ochotného pána – pomocníka, který skříň denně kontroluje, a zjistí-li nějaké poškození, hned nám dá vědět,“ sdělila Katarína Ruschková.

Do takzvané re-use skříně nepatří textil ani spotřebiče. Toto doporučení ale ne všichni dodržují. „Textil se tam občas objevuje, zejména dětské věci, spotřebiče ne. Pokud se tam textil objeví, necháváme ho tam, je to přece jen kratší cesta, jak se dostat od jednoho uživatele k druhému,“ zmínil mluvčí Jihlavy Daněk.

Materiál prověří vysoké teploty 

Tato skříň, která na Březinkách stojí od loňského října, je vyrobená z textilního kompozitu, tedy z recyklovaného textilu, a LDPE fólií, jež pocházejí z města Jihlavy, splňuje princip takzvané cirkulární ekonomiky. Je tedy důkazem toho, že třídit odpad má smysl. „Protože s využitím tohoto materiálu v Jihlavě zatím nemáme zkušenost, je umístění skříně vlastně takovým dvojitým experimentem – zjistíme, zda tuto možnost předávat věci dál obyvatelé uvítají, a současně vyzkoušíme, jak funguje recyklovaný materiál a zda je jeho využití ve veřejném prostranství cestou správným směrem," řekl vloni na podzim Radovan Daněk.

Jak nyní dodala Ruschková, části skříně, které jsou vyrobené ze zmíněného textilního kompozitu, fungují výborně. Podle ní bude velkou zkouškou letní období. „Tedy sluneční svit a vysoké teploty,“ zamyslela se Katarína Ruschková.

Kde bude další skříň? 

Umístění další takové skříně město podle našeho zjištění zatím neplánuje. „Pokud se to povede, chtěli bychom ale připravit re-use centrum pro větší věci - kočárky, nábytek a podobně, které nám v Jihlavě zatím chybí,“ nastínil Radovan Daněk.

Lidé v krajském městě Vysočiny mohou nepotřebné věci nosit také do takzvaného re-use centra, to se nachází v Brtnické ulici. To je ale omezeno provozní dobou, skříň na Březinkách je přístupná kdykoliv, tedy 24 hodin 7 dní v týdnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky re-use, použití, skříň, recyklace, vandal, Březinky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé v Jihlavě odkládají nepotřebné věci do re-use skříně. Tu opakovaně poškodili vandalové | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.