Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ořechov si připomněl výročí výsadku parašutistické skupiny Out Distance, která se podílela na atentátu na Heydricha

Ořechov na Jihlavsku si dnešní pietní akcí připomněl 81. výročí výsadku parašutistické skupiny s krycím názvem Out Distance. Její členové se podíleli za druhé světové války na přípravách atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Neměli bychom zapomenout na naši historii. A hlavně na takové zásadní události. Je velmi důležité si je připomínat a to také kvůli tomu, že už bohužel žije minimum pamětníků té doby," uvedla starostka Ořechova Jana Divišová.

Atentát na Heydricha se stal 27. května 1942. Okamžitě po něm bylo vyhlášené stanné právo a začaly masové popravy, jen do 3. června bylo přes 13 tisíc lidí zatčeno a asi 700 popraveno. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků.

U Ořechova poblíž Telče seskočili parašutisté v březnu 1942 omylem, kvůli navigační chybě. Výsadek se plánoval u Jičína, tedy o 130 kilometrů dál. Velitel výsadku Adolf Opálka po atentátu na Heydricha zahynul v červnu 1942 v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů, Karel Čurda, se stal konfidentem gestapa, po válce ho popravili.

Pietní akt se konal v podobném duchu jako v minulosti. Jeho součástí byl i výsadek parašutistů z chrudimského pluku, jejichž padáky měly barvu trikolóry. V předchozích letech pietní akt většinou nevynechal současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), jenž pochází z Vysočiny. Letos se však kvůli jiným povinnostem omluvil.

„Bohužel také chyběl generál Emil Boček, který letos zemřel. V minulých letech zde s námi velmi často bývali," řekla Divišová. Veterán Boček oslavil letos v únoru sté narozeniny a měsíc poté zemřel. V 16 letech odešel z nacisty obsazeného Československa. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Gratias

Štítky ČR, historie, armáda, 1942, Ořechov, atentát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ořechov si připomněl výročí výsadku parašutistické skupiny Out Distance, která se podílela na atentátu na Heydricha | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.