Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Velcí pionýři z celé ČR trávili víkend v Jihlavě. Po covidové pauze sdíleli své zkušenosti

Kamínka. To je název tradiční vzdělávací akce, jež je určena dobrovolníkům sdruženým ve spolku Pionýr, kteří se věnují celoroční práci s dětmi. Kamínka 2023 se konala v krajském městě Vysočiny, konkrétně na ZŠ Seifertova.

Celovíkendového setkání se účastnilo 150 lektorů, vedoucích a instruktorů ze všech krajů republiky. „Jsme rádi, že se Kamínka mohla po tříleté covidové pauze opět konat. Cílem této akce je, aby dobrovolníci, kteří se věnují dětem, získali podporu, aby načerpali nové nápady v činnosti, kterou s dětmi celoročně dělají,“ sdělila redakci Jihlavské Drbny garantka ústředního vzdělávacího centra spolku Pionýr a zároveň hlavní organizátorka letošního ročníku Lída Kočí. 

Dobrovolníci, kteří do Jihlavy přijeli, si mohli vybrat z bohaté nabídky činností – na programu byly rukodělné práce, pohybové aktivity, semináře, diskuzní dílny, práce s dětmi se specifickými vzdělávacími potřebami. „To je oblast, která dobrovolníky trápí asi nejvíc. Záleželo na každém účastníkovi, jak si program seskládal. Každý si vybral to, co ho nejvíc zajímá,“ podotkla Kočí.

Lidé potřebují znovu namotivovat 

Letošního setkání v Jihlavě se účastnilo 150 dobrovolníků. „Před covidem nás bývalo 300, letos se sešlo 150 účastníků. Je to půlka, ale já jsem ráda, že to takto vyšlo. Lidé po covidu potřebují znovu namotivovat, rozpohybovat. Mám pocit, že všechno je takové ospalé. Chtěli jsme setkáním probudit v lidech to, že covidová doba je za námi a je třeba naši činnost znovu nastartovat. Vůbec nejdůležitější je ale to setkávání se, to, co se děje v přestávkách mezi částmi programu. Komunikace samotná mezi lidmi je podle mě zásadní,“ myslí si Lída Kočí.

Pionýr je český spolek dětí, mládeže a dospělých. Jako nestátní nezisková organizace vyvíjí veřejně prospěšnou činnost v oblasti neformálního vzdělávání a výchovy dětí a mládeže ve volném čase, zabývá se i osvětovou a charitativní činností.

Je zakládajícím členem České rady dětí a mládeže a členem mezinárodní organizace IFM-SEI. 

Jeho oddíly a kluby nabízejí činnost dívkám i chlapcům na více než 600 místech po celé republice. Velká část aktivit Pionýra je otevřená veřejnosti.
zdroj: wikipedie, pionyr.cz

A proč vlastně název Kamínka? „Důvod je to, že u kamen je nám teplo, milo. Ke kamnům se v zimě stahujeme, protože tam je příjemně a bezpečno,“ vysvětluje hlavní organizátorka, která je členem Pionýra již 54 let.

Letošní ročník se podle Lídy Kočí připravoval zhruba devět měsíců. „Začíná to už u toho najít vhodné místo a vstřícného pana ředitele nebo paní ředitelku, kteří prostory propůjčí. Aby tam byla tělocvična, jídelna, třídy vhodné na spaní,“ říká Lída Kočí k organizaci víkendového setkání.

Kamínka 2024

Kamínka by se měla konat i příští rok. Místo, kde se zájemci setkají, je zatím v jednání. Podle Kočí se jednou za dva roky koná podobná akce pro děti a vedoucí s názvem Reset. „Dříve se to střídalo s Kamínky. Letos se konají obě akce. Nechtěla jsem čekat na další rok,“ říká Lída Kočí.

Kamínka 2024 se plánují v podobném termínu jako letos, tedy také v dubnu. „Duben volíme vždy, protože je to taková předtáborová sezona, aby ti dobrovolníci nasáli atmosféru, inspiraci na nové hry a aktivity,“ říká závěrem garantka ústředního vzdělávacího centra spolku Pionýr a dodává, že do Jihlavy se Kamínka vrátila po šesti letech.

„Je zde velmi, ale velmi vstřícný pan ředitel, takže bych mu takto ještě jednou ráda moc poděkovala za jeho přístup,“ vzkazuje na závěr Lída Kočí.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pionýr

Štítky setkání, Pionýr, dobrovolník, činnost, instruktor, děti, vzdělání, sdílení, Kamínka, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Velcí pionýři z celé ČR trávili víkend v Jihlavě. Po covidové pauze sdíleli své zkušenosti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.