Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava má nového čestného občana. Stal se jím slavný osmasedmdesátiletý hokejista Jiří Holík

Jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání v tajné volbě jednoznačně odsouhlasili udělení čestného občanství Jiřímu Holíkovi, který celý svůj život zasvětil hokeji. Cenu města Jihlavy obdržela Marie Bohuňovská, a to za dlouhodobé aktivity v oblasti kultury a vzdělávání.

Jiří Holík

Osmasedmdesátiletý Jiří Holík, jehož rodištěm je Havlíčkův Brod, je bývalý československý hokejový útočník a trenér. Čestné občanství mu včera bylo uděleno zejména za dosažení rekordního počtu odehraných zápasů v rámci československé hokejové reprezentace. „Připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů. V roce 1999 byl uveden do Síně slávy mezinárodní hokejové federace a v roce 2016 získal i nejvyšší ocenění Kraje Vysočina," vyjmenovala Lucie Maxová z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

V seznamu lidí na webu města, jimž bylo v minulosti udělené čestné občanství Jihlavy, zatím figuruje 89 jmen. V roce 2017 se stal in memoriam čestným občanem Jihlavy Evžen Plocek, který se 4. dubna 1969 na jihlavském náměstí zapálil na protest proti nastupující normalizaci. Předloni se mezi čestné občany Jihlavy zařadil dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, rodák z Jihlavy.

Neméně slavným bratrem Jiřího Holíka byl Jaroslav Holík, který před osmi lety odešel do hokejového nebe. Tento slavný hokejista a trenér, který je neodmyslitelně spjatý s jihlavskou Duklou, byl přezdívaný mezi spoluhráči přezdívaný jako „Starej“. V roce 2009 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

Osm let od úmrtí hokejisty Holíka. Tým jsem vždy musel mít pod palcem, řekl trenér přezdívaný Starej a Šéf

Hokejový svět před osmi lety obletěla smutná zpráva. Informovala o úmrtí legendy jihlavského hokeje, rodáka z Havlíčkova Brodu Jaroslava Holíka. Ten má na svém kontě řadu sportovních úspěchů a také významných ocenění.

Marie Bohuňovská 

Dlouhodobě aktivní v oblasti kultury a vzdělávání je Marie Bohuňovská, která obdrží Cenu města Jihlavy. Mimo jiné založila Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy, vytvořila dokumenty o sochaři Jaroslavu Šlezingerovi, iniciovala sbírku na památník 17. listopadu „Klíče“, přivedla do Jihlavy projekt Příběhy našich sousedů, pomáhá jako dobrovolník jihlavské pobočce Konfederace politických vězňů, připravila pro Jihlavu velké výstavy betlémů a Jihlavu také zařadila do projektu Poslední adresa.

Předání ocenění proběhne v květnu 

Pro svá ocenění si Jiří Holík i Marie Bohuňovská přijdou 18. května do jihlavské gotické síně, kde proběhne oficiální předání. Bude to u příležitosti slavnostního zahájení festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava 2023. 

„Z rukou primátora obdrží Jiří Holík listinu o udělení čestného občanství opatřenou znakem města Jihlavy a symbolické vyjádření ocenění v podobě investičního stříbra o váze 1000 gramů v přibližné hodnotě 20 tisíc korun. Oceněná Marie Bohuňovská obdrží pamětní list, květinu a symbolické vyjádření ocenění v podobě investičního stříbra o váze 500 gramů v přibližné hodnotě 10 tisíc korun," dodává Lucie Maxová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči, ČTK, wikipedie

Štítky ocenění, cena, čestné, občanství, Jiří Holík, Marie Bohuňovská, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má nového čestného občana. Stal se jím slavný osmasedmdesátiletý hokejista Jiří Holík | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.