Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budoucnost České pošty v Jihlavě. Radnice dohodla výměnu, o pobočku určitě přijdou lidé v Heleníně

Také Jihlavy se dotkne plánované rušení poboček České pošty. Tento podnik trvá na tom, že konkrétně v krajském městě Vysočiny uzavře dvě pobočky. Vedení Jihlavy má za sebou jednání se zástupci České pošty. Po něm je už jisté, že pobočka v ulici Havlíčkova u vlakového nádraží zůstane zachována. Bude ale zrušena pobočka v Heleníně.

Ve hře je ještě osud pobočky v Horním Kosově. O ní bude město ještě dále jednat.

„Pobočka České pošty Jihlava 2 na Havlíčkově ulici, která zůstane zachována na úkor Helenína, je více než desetinásobně využívanější než pobočka Jihlava 3 (Helenín), kterou pošta uzavře do konce června letošního roku. Například za celý loňský rok v Heleníně zaznamenali celkově jen něco málo přes 10 tisíc klientských transakcí, zatímco na poště v Havlíčkově ulici klienti vyřešili víc než 105 tisíc transakcí," vysvětlil v tiskové zprávě Radovan Daněk, mluvčí města Jihlavy. 

Protesty nezabraly. Dvě pobočky České pošty v Třebíči budou zrušeny, ty nejvytíženější zůstanou

Také vedení Třebíče zareagovalo na avizované zrušení poboček České pošty. Jednání starosty Třebíče Pavla Pacala, které se neslo v duchu ostré diskuze, se zástupci České pošty v minulých dnech nepřineslo příliš dobré zprávy. Dvě pobočky ze čtyř...

Na konci června by měla být uzavřená i pobočka v Horním Kosově na ulici S. K. Neumanna. „Tam žádost o zachování poštovních služeb v této rozrůstající se oblasti pošta zatím zamítla. Město však bude dál o možnostech zachování služeb s managmentem státního podniku jednat," dodal k další pobočce v Jihlavě mluvčí Daněk. V případě této pobočky město jedná alespoň o zachování služeb ve formě pobočky Pošta partner plus. 

„Je nám líto obyvatel Helenína, že přijdou o poštovní služby blízko svého bydliště, ale pošta nebyla ochotná ustoupit ze svého záměru," komentoval závěry jednání primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). 

Republika přijde o 300 poboček

Česká pošta se začátkem letních prázdnin, tedy od 1. července 2023, zruší v rámci celé republiky 300 poboček. Důvodem je podle vyjádření České pošty dlouhodobě patrný klesající zájem o tradiční poštovní služby. 

„Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří. V pobočkové praxi České pošty to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných a ty Česká pošta z ekonomických důvodů zruší bez náhrady," vysvětlil na konci března mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

V obcích, kde sídlí pouze jedna pobočka, se toto netýká. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819.

K redukci poboček České pošty dojde také v Kraji Vysočina. Konkrétně se to týká Jihlavy, Třebíče, Havlíčkova Brodu, Moravských Budějovic a Žďáru nad Sázavou. V těchto městech by mělo bez náhrady v součtu zaniknout devět poboček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta | Zdroj Město Jihlava, Česká pošta

Štítky pošta, pobočka, jednání, radnice, výměna, reorganizace, Helenín, Horní Kosov, Havlíčkova, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucnost České pošty v Jihlavě. Radnice dohodla výměnu, o pobočku určitě přijdou lidé v Heleníně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.