Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Osm let od úmrtí hokejisty Holíka. Tým jsem vždy musel mít pod palcem, řekl trenér přezdívaný Starej a Šéf

Hokejový svět před osmi lety obletěla smutná zpráva. Informovala o úmrtí legendy jihlavského hokeje, rodáka z Havlíčkova Brodu Jaroslava Holíka. Ten má na svém kontě řadu sportovních úspěchů a také významných ocenění.

Jaroslav Holík, který byl mezi spoluhráči přezdívaný „Starej“, v jihlavské Dukle aktivně hrál v letech 1961 – 1979. Za jihlavský klub nastoupil k 602 utkáním, v nichž nasbíral 641 kanadských bodů (266+375). S tímto klubem vybojoval sedm titulů mistra republiky. Další čtyři ligová prvenství později přidal jako trenér. Pravidelně startoval za československou reprezentaci, se kterou na světových šampionátech získal šest medailí, včetně té zlaté z Mistrovství světa v roce 1972. 

Během své sportovní kariéry se v témže roce zúčastnil zimní olympiády, odkud si československé družstvo odvezlo bronzovou medaili.

Cena za celoživotní postoj 

S jihlavskou Duklou vybojoval sedm titulů mistra republiky. Jako hlavní trenér přivedl v letech 2000 a 2001 českou reprezentaci do 20 let k titulům mistrů světa.  Je členem Síně slávy českého hokeje. Rodák z Havlíčkova Brodu v březnu 2012 převzal v Praze od Českého klubu fair play Hlavní cenu za celoživotní postoj. Od roku 2011 trpěl gangrénou, přišel kvůli ní o část nohy.

„Pořád jsem o něčem mudroval." 

Jak už zaznělo, Holík měl mezi spoluhráči a kamarády přezdívku Starej nebo také Šéf. Jak píše idnes.cz, sám to Jaroslav Holík v biografii Žít jako Holík vysvětloval: „Starej jsem celý život, ale nevím, jestli jsem tu přezdívku dostal proto, že jsem byl ten starší z Holíků, nebo proto, že jsem pořád o něčem mudroval. A Šéf? Svůj tým jsem vždycky musel mít pod palcem, ale přitom jsem nikdy nechtěl být kapitánem. Tyhle oficiální funkce neuznávám, člověka jenom rozptylují, odvádějí ho od výkonu.“

Jaroslav Holík zemřel po dlouhé nemoci 17. dubna 2015. 

Sportovně nadaní potomci 

Jeho bratrem je bývalý hokejista Jiří Holík. Má syna Roberta (Bobby), rovněž bývalého hokejistu, a také dceru Andreu, která se dříve věnovala tenisu. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hokej.cz | Zdroj idnes.cz, hokej.cz, wikipedia

Štítky vzpomínka, hokej, úmrtí, Havlíčkův Brod, Dukla, Jaroslav Holík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Byla nějak dořešena podivná nehoda se smrtí hokejisty a trenéra Ivana Hlinky poté co dal rozhovor časopisu Stadion kde se podivoval nad tím že někteří soudruzi soukmenovci si chodí do bank pro peníze jako do samoobsluhy. Vezmou si sto,dvěstě milionů,nic nevrátí a nic se neděje. Dobré znát seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou,Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken,Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí, ABJ virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě,filmy Příběh Kmotra-agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Erin Brockovich,Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava 22, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam,Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa,Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, o jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců, převlečených soudruhů soukmenovců děličů Československa, zhasinačů a rozkradačů, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, překupníků, pašeráků, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, falešných studentů falešných práv a škol prodavačů titulů.Knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, film Akumulátor1,2, generál Hynek Blaško Trampoty EU a hlavně článek První výročí války na Ukrajině, generál Petr Pelz o návratu do začátku minulého století, o eu Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky, o nás yt U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2.). Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete..(euro, kryplkryptoměny, digitální peníze které vám vysají kdykoli)

Čtvrtek, 20. dubna 2023, 15:44Odpovědět

Osm let od úmrtí hokejisty Holíka. Tým jsem vždy musel mít pod palcem, řekl trenér přezdívaný Starej a Šéf | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.