Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihlava začne šetřit na veřejném osvětlení. Lampy zhasnou na Heulose, Keťásku či u Vodního ráje

Více než půl milionu korun ročně by mělo ušetřit město Jihlava po zhasnutí veřejného osvětlení na určitých místech. Úplně vypnout by se mělo 76 lamp v ulicích či u cyklostezek. Spotřebě určitě prospěje i dočasné vypnutí lamp pouze v nočních hodinách.

Popsaná úsporná opatření schválili jihlavští radní na svém jednání na konci března. Některé lampy v Jihlavě zhasnou jen dočasně, konkrétně to bude v čase mezi 23:30 do 3:30. „Na 14 lampách se vymění výbojky za LED, a to například v ulicích Pávovská nebo Brněnská, kde stará svítidla narušují souvislé úseky svítidel s LED," popsal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice s tím, že lampy se budou postupně vypínat v průběhu tohoto roku, a to do začátku zimní sezony.

V Jihlavě je více než 7 500 světelných bodů a celkové náklady na zajištění běžného provozu, oprav a dodávky elektrické energie ročně vycházejí na přibližně 30 milionů korun.

Město v současné době kupuje elektřinu za 7,50 Kč/KWh. Popsaná úsporná opatření by měla ušetřit až 649 468 Kč ročně, náklady na úpravy však dosáhnou 420 589 Kč celková výše úspor se tedy propíše až do rozpočtu příštího roku.

„Snažili jsme se ta úsporná opatření zavést opravdu citlivě a myslím, že na těchto místech by to nemuselo mít tak veliký dopad,“ uvedl při jednání radních primátor města Petr Ryška.

Úplně zhasne 76 lamp 

Podle tiskové zprávy města Jihlavy se bez náhrady vypne 76 lamp veřejného osvětlení. Jedná se zpravidla o ty, které svítí nadbytečně v přesvětlených lokalitách, případně svítí na cizí pozemek. „Nejvíce jich bude vypnuto podél cyklostezky za Cityparkem, kde se vypne každé druhé světlo, tedy celkem 12 lamp. Některé lampy budou vypnuté také u nájezdů na přivaděč I/38 nebo na přesvícené Palackého ulici, kde se vypnou vždy dvě světla ze tří, celkem šest lamp," jmenuje mluvčí Jihlavy Daněk. 

Tma na Heulose či Keťásku 

S tmou musí obyvatelé Jihlavy počítat také v lesoparku Heulos, kde se dočasně vypne všech 114 lamp. To stejné bude platit také v parku Keťásek pod autobusovým nádražím, vypne se i osvětlení skateparku a pumptracku ve volnočasovém areálu Český mlýn nebo na parkovišti u Vodního Ráje a blízkého PATROLu.

„Na noc budou lampy vypnuty také podél některých méně frekventovaných komunikací, jako je například cesta z Henčova do Malého Beranova nebo komunikace od Zadního Bedřichova po Pávov, a také podél některých cyklostezek, například od ulice Telečské do Pístova nebo smíšená stezka pro pěší a cyklisty v průmyslovém parku. Celkem se bude v noci vypínat 456 lamp," zmínil mluvčí Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skitterphoto / pixabay | Zdroj Ježkovy oči

Štítky světlo, lampa, veřejné, osvětlení, město, úspora, energie, park, lesopark, ulice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava začne šetřit na veřejném osvětlení. Lampy zhasnou na Heulose, Keťásku či u Vodního ráje | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.