Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ciao, Robbie. Chov tuleňů v jihlavské zoo končí, posledního chovatelé odvezli do Itálie

Jihlavská zoologická zahrada v tomto týdnu ukončila chov tuleňů, s nímž začala v roce 2006. Mláďata se odchovat nepovedlo a loni na podzim uhynuly obě samice. Problémy byly podle zoo s krmením. Posledního samce odvezli chovatelé ve čtvrtek, nový domov má teď v zoo v Itálii.

Nakládání tuleně bylo bez problémů. „Robbie bravurně sám nastoupil do transportní bedny. Vše díky pečlivé přípravě a práci našich chovatelů," uvedla Simona Kubičková ze zoologické zahrady.

Robbie do Zoo di Napoli docestoval v pořádku a už se tam zabydluje. V novém domově má další tuleně, takže nebude sám. Chovatelé v Itálii mají díky blízkosti moře zdroj čerstvých ryb, jihlavskému tuleňovi se bude snad dařit dobře. 

Do uvolněné expozice zahrada zřejmě na nějaký čas umístí pelikány. „Je to relativně omezený prostor. Ale je tam vnitřní i venkovní prostor, mělo by to fungovat," řekl ředitel zoo Jan Vašák novinářům v úterý. Takové využití expozice s bazénem by podle něj bylo provizorní do doby, než se podaří sehnat peníze na její přebudování. „Je to na diskusi s vedením města,“ doplnil Jan Vašák.

Problém s odchovem mláďat

Prvního tuleně obecného dostala jihlavská zoo v roce 2006 ze švýcarského Bernu. Byl to samec. K němu postupně přibyly dvě samice, obě z německých zoo. Narodilo se jim několik mláďat, ale ani jedno se nepovedlo odchovat.

Po úhynu prvního samce dovezla zoo jiného ke konci roku 2020, ten nakonec v expozici zůstal sám. U uhynulých samic pitva prokázala problémy s játry. Tuleňům se podle zoo v játrech ukládají těžké kovy, které obsahují mořské ryby.

Přes dvě stě sedmdesát druhů

Zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města. Chová přes 270 druhů exotických zvířat, jejich počet v součtu převyšuje 1 000 kusů. Zaměřuje se na chov primátů, šelem, koček a plazů.

Letos se chystá rozšířit chov o další druhy zvířat. Přivést by chtěla pár kočkodanů Rolowayových, kteří patří mezi kriticky ohrožené druhy, i malé antilopy chocholatky modré.

V uplynulém roce byla návštěvnost jihlavské zoo rekordní, přišlo přes 353 000 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebok Zoologická zahrada Jihlava

Štítky příroda, zoo, Jihlava, tuleň, Itálie, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ciao, Robbie. Chov tuleňů v jihlavské zoo končí, posledního chovatelé odvezli do Itálie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.