Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Ježek, kam se podíváš. Jihlava otevřela nové informační centrum se schránkou pro Ježíška

Nejen turisté, kteří zavítají do krajské Jihlavy, mohou nyní své první kroky ve městě směrovat do informačního centra v ulici Matky Boží. Zelené „íčko“ neboli turistické informační centrum (TIC) se dnes otevřelo veřejnosti, tedy dva dny před první adventní nedělí, jak město před několika týdny avizovalo.

Kromě rad a praktických informací, kam v Jihlavě zavítat, si zde mohou lidé zakoupit propagační předměty. „Dále zde budou probíhat různé tvůrčí dílny, program bude vždy od středy do neděle, zapojí se do nich především místní spolky,“ řekl dnes novinářům Jakub Deml, ředitel městské organizace Brána Jihlavy.

Podle něj je určitě výhodou to, že se nové sídlo informačního centra nachází v poměrně frekventované ulici, jež je blízko Masarykovu náměstí. „Praktická je určitě i velká výloha a také to, že jsou tu blízko památky,“ pochvaluje si Jakub Deml s tím, že TIC neslouží jen pro informace turistům, ale je to i jakýsi showroom města. „Dáváme zde prostor řadě místních výrobců, je tu i dětský koutek, takže se tu budou konat různé workshopy a aktivity. A třeba i příležitostné hlídání dětí,“ usmívá se Deml.

Turistické centrum s adresou Matky Boží 22 se podařilo otevřít v poměrně krátké době. „Otevřeli jsme v době nejkrásnějších svátků, proto se zde spojí informace, které kolegyně budou poskytovat turistům, se zážitkem Vánoc. Kromě propagačních předmětů, a to nejen těch vánočních, tu budou probíhat i nejrůznější zážitky, a to formou dílen, ochutnávek, workshopů,“ zmínila destinační manažerka Brány Jihlavy Magdalena Svatoňová.

Nové TIC v Jihlavě

Pátek, 25. listopadu 2022, 17:25

Nové TIC v Jihlavě
Nové TIC v Jihlavě

Tvůrčí dílny se budou konat o víkendech, a to hlavně v sobotu. Některé i v neděli. Svatoňová zmínila, že si na své přijdou třeba ti, které zajímá řezbářství. „Pro děti jsme připravili také Ježíškovu poštu. Dopisy je možné nosit do Ježíškovy schránky až do 17.12. V neděli startuje také oblíbené Vánoční putování, po městě je až do 6. ledna nachystáno 12 vánočně ozdobených míst. Každé dítě dostane menší odměnu, a soutěžíme i o hodnotnější ceny,“ nastínila Svatoňová. Na mnoha předmětech v TIC se opakuje motiv stříbrného ježka, který je vidět i na několika místech v interiéru. „S ježčím motivem budeme pracovat i v budoucnu. Zmínit tu musím třeba už i známý komiks Jak se žije v Ježkově,“ dodala Magdalena Svatoňová.

Prostor v ulici Matky Boží byl pro účely TIC domluven v polovině září. „Měli jsme tedy měsíc a půl na to, abychom to tu připravili na adventní čas. Děkuji tímto všem, kteří se na tom podíleli,“ vzkázal Deml a tím, že prostor se bude po Novém roce dál upravovat.

Grafická podoba letošních Vánoc je z pera jihlavské ilustrátorky Kateřiny Kynclové. „Využili jsme jejích krásných ilustrací. Je i autorkou schránky Ježíškovy pošty a našeho vánočního pexesa,“ vyjmenovala Svatoňová.

Nové TIC ode dneška funguje v prostorech, které byly původně zcela prázdné. „Vybavení v podobě, jak ji dnes vidíme, nás vyšlo na 65 tisíc korun. V ceně je všechen nábytek a vánoční výzdoba. Šli jsme cestou minimalistické investice tak, abychom mohli co nejrychleji otevřít a abychom všechny věci, co tu vidíte, mohli využít opakovaně,“ prozradila Drbně Magdalena Svatoňová.

V TIC budou pracovat maximálně dva stálí zaměstnanci, jeden zaměstnanec bude fungovat na „menším“ TIC na Bráně Matky Boží. „To zatím zanecháme, i když tam jsou velmi malé prostory. A Jihlava si svou rozlohou určitě zaslouží dvě infocentra. Místo toho na Bráně bychom rádi měli další TIC v prostorách jihlavské zoologické zahrady,“ nastínila manažerka Brány Jihlavy a doplnila, že vše je zatím v jednání.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky turistické, turismus, TIC, centrum, infocentrum, Brána Jihlavy, Matky Boží, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ježek, kam se podíváš. Jihlava otevřela nové informační centrum se schránkou pro Ježíška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.