Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na starém stadionu pracuje vrtná souprava. Město stále shání peníze na stavbu nové multifunkční arény

Na jihlavském zimním stadionu, na jehož místě by v budoucnu měla vyrůst Horácká multifunkční aréna (HMA), nyní pracuje vrtná soustava. Důvodem je záměr města zpracovat analýzu podloží pod stávajícím stadionem. Jak řekl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, je třeba zjistit, jak bude nutné se zeminou a případně dalším odtěženým materiálem nakládat. Současně s tímto krokem město stále pracuje na hledání finančních zdrojů pro stavbu nové haly.

Uvnitř staré haly určené k demolici nyní specializovaná firma provádí vrty do hloubky předpokládané úrovně výkopů nové stavby, pracovníci firmy se v interiéru musí provrtat silnou vrstvou betonu. 

Vyvrtané vzorky poslouží k vyhodnocení, jak bude nutné při zakládání nové stavby s odtěženou zeminou nakládat. „Obvykle se tyto analýzy dělají na stavbě až při samotných výkopových pracích. V rámci procesu povolování ukládání zemin jsme však narazili u orgánu státní správy na požadavek udělat tento rozbor už nyní,“ uvedl jihlavský radní a manažer výstavby HMA David Beke s tím, že město zároveň získá výrazně přesnější informace o podloží budoucí haly, a tím by mohlo ušetřit například při zakládání nové stavby. Podle Bekeho vrty nebylo možné dělat dřív ještě za provozu haly, protože není přesně zmapováno vedení zemního potrubí a hrozilo jeho poškození.

Ve hře jsou prodeje pozemků 

Vedení města stále shání peníze nutné na výstavbu HMA. Ve hře jsou státní dotace, další možností je spolupráce s nějakým soukromým sektorem. „Vzhledem k ekonomické situaci a dopadům energetické krize se zatím jednání nevyvíjejí zcela podle našich představ. Soukromý sektor se zatím vyjadřuje zdrženlivě. Ve hře jsou tak zatím ve vztahu k soukromníkům zejména prodeje pozemků,“ uvedl David Beke.

Zhruba dvě hodiny trvala dnešní debata veřejnosti s vedením města, která se týkala výstavby Horácké multifukční arény (HMA). Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9...

Další možností, která se nyní v otázce financování stavby nabízí, je možnost získání dalších dotací, na tom pracují úředníci magistrátu. Podle primátora Petra Ryšky je potřeba v současné době konzultovat přesné podmínky jednotlivých výzev přímo s danými ministerstvy. Podle jeho slov je také nejlépe hodnocený dodavatel stavby HMA, který vzešel z výběrového řízení, ochoten nabídnutou cenu několik měsíců podržet. „Cílem města však stále zůstává realizovat stavbu co nejdříve a bez zbytečných průtahů nebo odkladů,“ dodal nový primátor Jihlavy Petr Ryška. 

Nejlépe hodnocený dodavatel ve výběrovém řízení nabídl, že arénu postaví za 1,9 miliardy korun, což byla nejnižší nabídka, ale i tak to je víc, než město původně předpokládalo.

Navýšení úvěru 

Na stavbu arény slíbil Kraj Vysočina půl miliardy korun a dalších 300 milionů na ni Jihlava očekává z Národní sportovní agentury. Na posledním zasedání před zářijovými komunálními volbami pověřili jihlavští zastupitelé úředníky, aby jednali s bankami o možném navýšení úvěru o 200 milionů na 800 milionů korun. Na financování projektu by pak město potřebovalo sehnat ještě 300 milionů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky aréna, stadion, vrty, stavba, peníze, Jihlava, zemina, Petr Ryška, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na starém stadionu pracuje vrtná souprava. Město stále shání peníze na stavbu nové multifunkční arény | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.