Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letošní vánoční strom pro Jihlavu rostl 30 let v obci u Měřína. Je mi ctí, že byla vybrána naše jedle, říká majitelka

Na zahrádce v Černé u Měřína roste patnáctimetrová jedle bělokorá, která bude lidem v Jihlavě zpříjemňovat předvánoční čas. Na Masarykovo náměstí bude letošní vánoční strom převezen 15. listopadu dopoledne.

Jihlavská radnice na konci srpna zveřejnila výzvu, do níž se mohli přihlásit lidé, kteří měli zájem nabídnout vánoční strom. Na tuto výzvu se ozvalo hned několik majitelů nejen z Jihlavy, ale především z jejího okolí – Horní Radslavice, Trsova, Dobronína, Číhalína, Kozlova u Křižanova, Hosova a nabídka došla také z Tábora. Volba nakonec padla na přibližně patnáctimetrovou jedlí bělokorou, která třicet let rostla na zahrádce v Černé u Měřína.

Ozdoby stejné jako vloni 

„Doufám, že vše proběhne v pořádku a strom bude zdobit náměstí v Jihlavě.  Je mi ctí, že je to právě naše jedle. Určitě se na ni v době adventu přijedeme podívat,“ napsala majitelka Jitka Racková. „Děkujeme za všechny zaslané nabídky a třeba nějaké využijeme v příštích letech,“ vzkazuje ostatním nabízejícím Alena Zápotočná z odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Strom bude na Masarykovo náměstí převezen v dopoledních hodinách 15. listopadu. Pracovníci Služeb města Jihlavy jej začnou zdobit ihned po ukotvení a většinou se zdobí ještě po následující dva dny. „Ozdoby budou stejné jako v minulém roce, tedy zlaté a červené koule, světelné vločky, rampouchy, řetězy a ledově bílá hvězda. Světelnou ozdobu opět získají také sloupy veřejného osvětlení v dolní i horní části Masarykova náměstí a okolní ulice Komenského, Palackého, Matky Boží a Benešova, nazdobena budou také okna jihlavské radnice. Kvůli úspoře energií se budou všechny zmíněné ozdoby rozsvěcet až při setmění," doplnil k plánům na letošní adventní čas Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Letos zřejme bez kluziště 

Také do letošního vánočního programu v krajské Jihlavě zasáhne všudypřítomné zdražování energií. Rada města proto nakonec neschválila peníze na provozování oblíbeného kluziště. 

Vánoce v Jihlavě v jasnějších obrysech. Nebudou chybět trhy, na kluziště ale radní neschválili peníze

Kalendářně máme sice teprve začátek podzimu, do zahájení adventu chybí přesně dva měsíce. A to je nejvyšší čas na plánování letošního vánočního programu v Jihlavě. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, také do vánočního programu v krajském městě...

Podle mluvčího radnice Radovana Daňka provozní náklady v loňském roce dosáhly pěti milionů korun, s ohledem na rostoucí ceny energií by se částka ze letošní provoz kluziště dostala výš. „Rada města proto peníze na kluziště neschválila. Ve stávající ekonomické situaci by to bylo podle radních značně nehospodárné. Ještě ale probíhají jednání s eventuálními zájemci z privátního sektoru, kteří by kluziště chtěli nebo mohli zaplatit, tak raději nebudu předbíhat a nechám otázku kluziště otevřenou," dodal redakci Drbny na konci září mluvčí Jihlavy. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky strom, advent, Vánoce, zahrada, Černá, Jihlava, vánoční stromek, Měřín, radnice, energie, Horní Radslavice, Dobronín, Číhalín, Kozlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní vánoční strom pro Jihlavu rostl 30 let v obci u Měřína. Je mi ctí, že byla vybrána naše jedle, říká majitelka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.