Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ČR postihne vlna veder. Pozor na bouřky a přívalový déšť, varují meteorologové

Celou Českou republiku zasáhnou v nejbližších dnech silná vedra. Ve čtvrtek na jihu Moravy teploty vystoupají až nad 34 stupňů Celsia. Východ země dnes také postihnou silné bouřky s přívalovým deštěm. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V platnosti také kvůli vysokým teplotám dále zůstává dřívější výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Pro dnešní odpoledne platí výstraha před vedry pro jižní části Jihomoravského a Zlínského kraje v polohách pod 600 metrů nadmořské výšky. Ve středu už je výstraha v platnosti v nižších polohách pro celé Česko, tedy i pro Vysočinu, a ve čtvrtek pro téměř celou republiku, vyjma Karlovarského kraje.

Horko a naše tělo: Sport nemusí být tabu, důležité je hlavně pít

Tropické počasí je často fyzickou zátěží pro naše tělo. Řada lidí má v horku strach z infarktu, avšak většinou zbytečně. Pokud budeme poctivě dodržovat pitný režim, nemusíme se podle lékařů bát ani přiměřeného sportu.

„Dnes odpoledne překročí nejvyšší teploty na krajním jihovýchodě Moravy místy 31 stupňů Celsia. Ve středu překročí nejvyšší teploty v polohách do 600 metrů 31 stupňů na celém území. Ve čtvrtek budou nejvyšší teploty v Karlovarském kraji již do 31 stupňů, na krajním jihovýchodě Moravy i přes 34 stupňů," uvedli meteorologové.

Co (ne)dělat v bouřce? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

Kvůli vedru hrozí přehřátí a dehydratace. ČHMÚ proto lidem doporučuje více pít, hlavně neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Na východě země se také dnes mohou objevit silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, při kterém může napršet za hodinu až 30 litrů vody na metr čtvereční. Voda tak může zaplavit sklepy či podjezdy a rozvodnit menší toky. Výstraha před bouřkami platí až do 21:00 pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a severovýchodní část Jihomoravského kraje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplota, horko, počasí, výstraha, předpověď, pitný, režim, ČHMÚ, Česko, bouřka, přívalový déšť, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR postihne vlna veder. Pozor na bouřky a přívalový déšť, varují meteorologové | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.