Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V největších městech Vysočiny přibývají nekuřácké restaurace. Jihlava jich má sedmnáct

Ve dvou největších městech Vysočiny pomalu přibývají nekuřácké restaurace. Radnice se jejich provozovatele snaží podpořit tím, že síť těchto podniků zveřejňují na svých webech a v propagačních materiálech. Jihlava zatím eviduje 17 nekuřáckých provozů. V Třebíči je včetně kaváren a cukráren takových podniků 21, během letoška přibyly čtyři. Podle ankety ČTK si někteří restauratéři zákaz kouření chválí, jiní od něj ale ustoupili, aby neztratili hosty.

Jihlavská restaurace s barem U Jakuba byla půl roku nekuřácká, hostům nabízela kuřárnu venku. „Ale poté, co začala být zima a skončila zahrádka, nás nezájem lidí donutil, že se večer už zase kouří,“ řekla majitelka Marta Čumrová. Lidem, kteří nekouří, nabízí podnik alespoň salonek. Víc hostů se prý ale drží v prostorách, kde si mohou zapálit cigaretu.

Restaurace Fórum v Třebíči je nekuřácká už 17 let. Majitel Miroslav Vodák uvedl, že kouření přinášelo jeho podnikání spíš škody. „Propálí vám ubrus, který stojí 400 korun, zničí stůl, který stojí nejméně 2000 korun, platíte personál, který to uklízí,“ řekl. Zákaz kouření by přesto nikomu nenakazoval. Podle jeho názoru by měl mít podnikatel právo rozhodnout o tom, jakou restauraci chce mít a host by měl mít možnost vybrat si mezi kuřáckým a nekuřáckým podnikem.

Takzvaný protikuřácký zákon, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních, sice v květnu ve Sněmovně schválen nebyl, ale poslanci by o předloze měli hlasovat znovu.

Nekuřácké restaurace mapují radnice v Jihlavě a v Třebíči několik let v projektu Zdravé město. Restauratérům dávají samolepku na vstupní dveře. V Jihlavě podle údajů města počet nekuřáckých restaurací stoupl z 11 v roce 2012 na letošních 17. Dalších 12 podniků ve městě nabízí alespoň oddělenou místnost pro hosty, kteří nekouří. Do konce roku jihlavští úředníci informace zrevidují. „Víme minimálně o jedné nové restauraci v centru, která je určitě nekuřácká,“ řekl mluvčí města Radek Tulis.

Třebíč mapuje nekuřácké provozovny šest let. „Každoročně také vydáváme u příležitosti Světového dne bez tabáku aktualizovaný seznam těchto provozoven v letáku s mapkou,“ uvedl dříve místostarosta Vladimír Malý. V tomto roce bylo letáků vytištěno 2000, k mání jsou na radnici a v informačních centrech. Nekuřácká síť v Třebíči se letos rozrostla o čtyři místa: Cukrárnu a kavárnu Paříž, Café Art, Kavárnu Za pecí a Cukrárnu u řeky.

Autoři | Foto www.gastronerez.cz

Štítky restaurace, Jihlava, Kraj Vysočina, Třebíč, zákaz kouření, Vladimír Malý, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V největších městech Vysočiny přibývají nekuřácké restaurace. Jihlava jich má sedmnáct | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.