Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Druhá šance na život. Dva policisté zachránili dívku před sebevraždou, za svoji statečnost převzali ocenění

Náměstští policisté Vojtěch Strouha a Jan Polický byli ve středu oceněni za záchranu života mladé dívky, která hodlala v červnu spáchat sebevraždu. Za svoji odvahu, statečnost duchapřítomnost jim byla udělena medaile, plaketa a slova díků.

Celá dramatická událost začala pro policisty 21. června vpodvečer, kdy se dvojici policistů blížil konec jejich až do té doby poměrně klidné denní služby. Kolem půl šesté večer se ale situace razantně změnila. „Na tísňovou linku policie totiž zavolal muž, že má velmi vážnou obavu o život a zdraví svoji přítelkyně, která mu poslala prostřednictvím sociálních sítí fotografie, na kterých si podřezávala žíly, a připojila zprávu, že se chce zabít,“ popsala Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Do místa dívčina bydliště byla okamžitě vyslalána nejbližší policejní hlídka z Náměště nad Oslavou ve složení Vojtěch Strouha a Jan Polický. Dívka měla bydlet v bytě ve třetím patře domu, ale protože většina bytů nebyla označena jmenovkou, vyslaní policisté tak měli velmi obtížnou práci. Bouchali na vchodové dveře od všech bytů na patře a vyzývali dívku, aby se ozvala. Dívka po chvíli na policisty přes zavřené dveře křičela, ať jdou pryč, nebo vyskočí z okna.

Policisté proto na nic nečekali a rozhodli se pro násilný vstup do bytu. Jan Polický vykopnul vstupní dveře do bytu a oba policisté vstoupili dovnitř. Už z chodby ode dveří bytu viděli dívku, jak stojí za otevřeným oknem na venkovní římse. Nebylo na co čekat, oba policisté se rozeběhli dívce na pomoc. Vojtěch Strouha vylezl na parapet okna, ze kterého se vyklonil a chytil dívku za paži. V tu dobu již jeho kolega otevřel druhé křídlo okna, za kterým dívka stála, a uchopil ji oběma rukama v podpaží, aby ji vytáhnul do bezpečí zpět do bytu.

Zachráněná dívka, u které bylo později zjištěno, že je pod vlivem a alkoholu, měla mnohočetná řezná poranění na předloktí obou rukou i na obou nohou, první pomoc ji poskytli místní profesionální hasiči a až do příjezdu zdravotnické záchranné služby ji udržovali v klidu a sledovali její zdravotní stav. Dívku si poté převzali do péče záchranáři Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, kvůli zranění k převezli do třebíčské nemocnice k dalšímu ošetření.

„Kolega Vojtěch Strouha má na svém kontě v krátkém čase již druhý mimořádný čin, při kterém zachránil lidský život, proto mu dneska uděluji medaili Krajského ředitelství policie kraje Vysočina za projevení odvahy a osobní statečnosti. Druhému členu hlídky náleží za tento čin skleněná plaketa,“ prohlásil ve středu krajský policejní ředitel Miloš Trojánek. „Můžeme být na vás oba právem pyšní, neboť jste se dokázali v danou chvíli správně rozhodnout a adekvátně zareagovat. Jen díky vaší odvaze a duchapřítomnosti tato mladá žena dostala druhou šanci na život,“ dodal s tím, že oba hridnové si zaslouží poděkování a respekt a mohou být vzorem pro všechny své kolegy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky záchrana, ocenění, policie, sebevražda, okno, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá šance na život. Dva policisté zachránili dívku před sebevraždou, za svoji statečnost převzali ocenění | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.