Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pět způsobů, jak ušetřit navzdory zdražování. Přesedněte na MHD, nakupujte chytře

V posledních měsících nás trápí všeobecné zdražování, které se projevuje především v nákladech spojených s bydlením a dopravou. Elektřina, plyn a benzín či nafta jsou hlavními tahouny nebývale vysoké inflace, která se promítá i od cen potravin, ale zároveň jde o náklady, kterým je těžké se vyhnout. Navíc to nevypadá, že by v následujících měsících nabral vývoj cen opačný směr, tedy že by došlo ke zlevňování energií a paliv.

Zkuste MHD namísto ježdění vlastním autem

V České republice je nebývale hustá síť hromadné dopravy, a především v Praze patří MHD ke světové špičce. V přepočtu na den stojí roční jízdenka na pražskou MHD 10 korun. Za 3 650 korun přitom dnes nenatankujete ani dvě plné nádrže auta. Zdražování benzínu a nafty je navíc jen jednou z nástrah, které na řidiče ve městech čekají. Těmi dalšími jsou uzavírky, kolony a když konečně dorazíte na místo tak i nedostatek parkovacích míst, respektive velmi drahé parkovné. Zkuste jezdit do práce a za zábavou hromadnou dopravou a třeba zjistíte, že kromě peněz ušetříte i hodně času.

Šetřete elektřinou, jak to jen jde

Vyúčtování spotřeby elektřiny a výpočet záloh na další období bylo pro mnoho lidí opravdu šokující. Elektřina je stále dražší a je potřeba s ní šetřit. Začněte třeba výměnou i posledních žárovek za úsporné LED. Často pomůže i výměna starých spotřebičů za nové, energeticky úsporné, což platí například pro ledničky, a také úsporný přístup k jejich využívání. Věděli jste, že moderní lednice může mít jen čtvrtinovou spotřebu oproti 10 let staré? Vypínáte televizi, když se na ní nedíváte? Nesvítíte někde zbytečně? Vytahujete spotřebiče s pohotovostním režimem ze zásuvky?

Zkontrolujte svoje závazky

Další z možností, jak ulevit rodinnému rozpočtu, je refinancování různých půjček, kontokorentů, úvěrů z kreditních karet a dalších závazků, které v současnosti splácíte jejich přenesením do jedné banky a pod jediný úvěr. Podle průzkumu banky Expobank přináší refinancování úvěrů do rodinného rozpočtu až tisíce korun ušetřených na drahých splátkách. Není tedy překvapením, že tuto službu využila už třetina Čechů s různými druhy úvěrů. Stačí si na internetu najít kalkulačku refinancování a spočítat si vlastní možnou úsporu. Nejspíše budete mile překvapeni, kolik peněz (klidně i desítky tisíc korun) můžete tímto jednoduchým způsobem ušetřit. Refinancování jde prostřednictvím webových stránek některých bank dokonce vyřídit stejně snadno jako běžná půjčka.

Uberte plyn

Nejméně o desítky procent vzrostla také cena zemního plynu pro koncové zákazníky. Plynovou přípojku má přitom 2,6 milionu českých domácností, které využívají zemní plyn na topení a ohřívání vody. Teď v létě nás topení tolik trápit nemusí, ale ohřívání vody samozřejmě ano. Hodně teplé vody jde ušetřit, když se namísto koupání ve vaně budete sprchovat – ostatně, je to i zdravější a v létě často i příjemnější. Navíc existují sprchové hlavice, které šetří vodou, a přitom vyvinou dostatečný tlak pro pohodlné osprchování. A v nadcházející topné sezóně zkuste ubrat nějaký ten stupeň na termostatu – můžete tím ušetřit i několik tisíc. Vyšší teplota znamená i sušší vzduch, takže vytápění na optimálních 21 stupňů je lepší i pro naše zdraví.

Nakupujte chytřeji

Běžný chleba meziročně zdražil o 19 procent a podle odhadů by se cena bochníku chleba mohla vyšplhat na 60 až 100 korun. Rychlým tempem zdražují i další základní potraviny. Jak při nákupech ušetřit? Nakupovat potraviny ve velkém se možná vyplatí, ale velké nákupy často znamenají i hodně drahého jídla, které se zkazí a vyhodí. Možná ve výsledku vyjde levněji nakupovat často, ale vždy jen to, co brzy sníte. Hodně se dá také ušetřit nakupováním v akcích, nebo když se zaměříme na privátní, často levnější, ale nikoli nutně méně kvalitní, značky obchodních řetězců.

Dalších způsobů, jak alespoň z části kompenzovat zdražování, by se našla ještě celá řada. S pěti uvedenými možnostmi úspor ale můžete začít hned – a třeba to ani nemusí tolik bolet.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nákupy, cestování, plyn, inflace, zdražování, městská hromadná doprava, jídlo, úvěr, Česko, Praha, Expobank CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět způsobů, jak ušetřit navzdory zdražování. Přesedněte na MHD, nakupujte chytře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.