Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Romská vlajka ano, ale moravská na úterní svátek ne? Město opakovaně nesouhlasí s jejím vyvěšením na radnici

Kromě jihlavské a české také romská, tibetská, běloruská nebo třeba naposledy ukrajinská. Na jihlavské radnici bylo vyvěšeno už více různých vlajek, moravská však doposud nikdy. O to, aby 5. července, tedy na výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu na magistrátu vlála, se dlouhodobě neúspěšně snaží Zdeněk Kučírek.

„O vyvěšení moravské vlajky na radnici na svátek Cyrila a Metoděje se snažíme každoročně. Vyvěšují se tady různé vlajky, třeba romská, ale moravská ne,“ mrzí Zdeňka Kučírka z promoravsky orientovaného hnutí. Jeho kolega Vladimír Kříž dodává: „Podle mě je slušnost ji v tento den vyvěsit. Vždyť hodně moravských měst tak činí a historická část Jihlavy na Moravě leží.“

Nutno podotknout, že pro vyvěšování vlajek na jihlavskou radnici existuje prvně stanovený manuál. Jde o Pravidla pro vyvěšování vlajek, kde je specifikováno, které vlajky a kdy se vyvěšují. „Mimořádnosti pak musí schválit Rada města Jihlavy,“ připomíná tiskový mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

A to letos nepodařilo. Vzhledem k tomu, že žádost byla letos podána na poslední chvíli a přes léto zasedá rada jen jednou měsíčně (ta nejbližší na konci července), vlastně ji ani neměl kdo projednat. Neochota radnice vyvěšovat moravskou vlajku však trvá dlouhodobě, žádost nebyla schválena ani v letech, kdy žádost splňovala všechny formality a náležitosti.

„Řeč jsme v tomto nenašli a asi nenajdeme,“ říká Jaroslav Vymazal, jeden z jihlavských radních. „Ačkoli jsem sám z Moravy, nepřijde mi úplně šťastné zveličování moravské strany, abychom se dělili na Čechy, Moravany, Slezany. To by se za chvíli ozvali třeba Hanáci,“ nabízí svůj pohled na věc.

Kučírek s Křížem tak nakonec vzali situaci do svých rukou. Včera, tedy 5. července, se sami před radnici postavili a kolemjdoucím rozdávali letáky malé papírové moravské vlaječky vlastní výroby. „Lidí na náměstí moc nebylo, ale ti, se kterými jsme se bavili, se nevyvěšení na radnici divili,“ hodnotil včerejší snahu Zdeněk Kučírek. Vypadá to tedy, že jeho opakované úsilí bude pokračovat i další rok.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky radnice, Cyril a Metoděj, Velkomoravská říše, Vladimír Kříž, Morava, Jihlava, Jaroslav Vymazal, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Fencl

Pane Lukšů, kde jste byl na tom, že vlajka symbolizuje stát, kraj nebo hnutí? Víte, že vlajku má třeba Evropská unie, NATO a i třeba město Jihlava? Morava je region a historická země - cituji wikipedii. A jak určitě víte, Jihlava leží částečně na Moravě. Vlajku by měla vyvěsit, pokud nechce někdo tento fakt popírat.

Středa, 13. července 2022, 17:32Odpovědět

Jiří Lukšů

Vlajka symbolizuje stát, kraj nebo nějaké hnutí, či sportovní klub. Netuším, proč by se měla vyvěšovat moravská vlajka, když Morava není ani stát ani kraj. A pokud je to vlajka hnutí, to by taky mohla chtít vyvěsit vlajku třeba ODS, to je přece pitomost. Co vyvěsit vlajku třeba fotbalového klubu Vysočina? Taky pitomost. Souhlasím s radnicí.

Středa, 13. července 2022, 11:00Odpovědět

Karel Bobrovský

Článek je o ničem, motají se hrušky a jablka a připomíná mi to blekotání členů někdejšího Bártova hnutí za Moravu jako stát, což je nebetyčná pitomost. Ale je okurková sezóna, tak se zřejmě nějaká ta hloupost napsat musí.

Čtvrtek, 7. července 2022, 12:57Odpovědět

Pavel Budín

Na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěsilo město Velké Meziříčí moravskou vlajku.

Čtvrtek, 7. července 2022, 12:32Odpovědět

Ladik Cechura

Ale moraváci přeci žádnou vlajku nemají

Středa, 6. července 2022, 18:58Odpovědět

Lukáš Fencl

No a co, tak by se přidali i Hanáci. Ale Jihlava není na Hané, tak pane Jaroslave Vymazale, asi by nikdo nechtěl, abyste vyvěšovali v Jihlavě hanáckou vlajku. Váš argument je zcela irelevantní.

Středa, 6. července 2022, 15:59Odpovědět

Romská vlajka ano, ale moravská na úterní svátek ne? Město opakovaně nesouhlasí s jejím vyvěšením na radnici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.